Elderly Residence Porthof West


designed by /



Location: Rapperswil-Jona / Switzerland / Type: Hospital Park / Built: 2021 /
Show on Google Maps / Published on March 27, 2023

The new extension for the elderly residence “Porthof” in Jona evokes the impression of being placed in a park. The U-shaped building surrounds a central courtyard which opens towards a parklike area in the southwest. All the public functions as well as all the building accesses can be reached through this courtyard. The path system connects the existing building with this new extension in a curved formal language and offers a significant variety of path options. They are organized in loops so that you can alwas find the way back to the starting point without getting lost. The park’s green spaces extend into the central courtyard and frame a terrace area with seating furniture. A characteristic linden tree accompanied by a fountain marks the square as the heart of the complex.

A pergola with climbing vegetation acts as a green curtain between the parking area and the parking space. A band of dense shrubs lines the building along the ground floor rooms and the street facade of the cafeteria. Small paved outdoor seating in the middle of the shrubs offer the residents of the ground floor opportunities to stay in the countryside.

Along the perimeter boundary, the property is closed with extensive herbaceous and wild perennial planting which are mixed with individual groups of trees. Beyond the property line, the new playground will be positioned on the neighboring parcel in the west, directly next to the terrace of the cafeteria.

Individual tree plantings with tall deciduous trees underline the park-like character of the open space. In the area of the playground and the cafeteria, they also provide generous shade. In the south, individual groups of multi-stemmed trees complement the proposed perennial planting and serve as a visual filter.

Project Data

Landscape Architecture: Neuland ArchitekturLandschaft

Client: Foundation for elderly housing Jona
Team Neunlad: Caroline Thomas, Sandra Knörr, Corinne Büchi, Roman Lüssi, Maria Viñé
Architecture: Gret Loewensberg and Clea Gross Architekten
Competition: 2015, 1. Prize
Planning and realization: 2015-2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Products by Maglin