LILA 2024 — Call for entries now open!

Find Landscape Architects

      Carve's work in the historic Tophane Park is largely based on a curious object made of stone. It seems that with its contemporary appearance it questions its historic surroundings. It is a complex morphology that offers many different types of play. In Carve's words, it comprises stimulating challenges for 'sliding, stepping, climbing, lounging, crawling, performing, balancing' and also invites other unforeseen means of interaction. All in one excellent exercise in shape and material. The jury praised the use of local craftsmanship. The shaping of the stone wouldn't be possible in many other countries due to high expenses, which, essentially, makes it site-specific.
Furthermore, due to its sculptural quality, it doesn't necessarily look like a playground. The design of the playground holds many situations with an abstract charge; there is a hole that can act as a door, and there is a clear distinction between being inside and outside, up and down, so children may see it as a fortress, a space-ship, a creature from another world ... 
The object's context, everlasting material, contemporary shape, and its relation to the park and the trees offer enough contrasts and use interpretations that engage the imagination of children much more than conventional, catalogue-based playgrounds.
      The Park of Encounters is a complex design that deals with the public use of a once-army base. Built by the Nazi regime in 1937 and taken over by Allied forces after the war, Campbell Barracks later served as NATO HQ for Europe, which closed in the mid-2010s. Decades of army use left a palimpsest of traces that were waiting to be reinterpreted. 
The jury recognises how difficult and yet successful it was to redesign this army-charged site with 'respectful lightness' and a 'slight twist of humour' as if the designers wanted to decompress the site and add play in a witty, nearly mischievous way. That is evident, for example, in a stripe of play elements that run through the entrance checkpoint, emphasising its disuse, or colouring and displacing the found artefacts from the 1970s. In a different configuration, stripped of their original use, these artefacts represent the retreat of control, repression and are abstracted into new constellations, provoking new interpretations and ways of interaction. 
The jurors appreciated this underlying attitude, also resulting in elegant and much more subtle means of change, for example, mixing and shredding of the existing pavements and using them anew. The material/colour palette is exceptionally well thought-through; it communicates the different layers of the site's palimpsest and connects different parts into a coherent whole.
      The Forest Path is part of a larger, existing cemetery, where Batlleiroig designed one of their first projects as early as 1985. A shift in people's relation to burial traditions and issues of space brought the need for a new, more nature-friendly means of burial practice. 
Batlleiroig designed a Krainer wall structure, ready to host plants and wooden urns that contain the ashes. With time, the wooden logs and the urns will disintegrate, leaving behind a slope overgrown by plants that will further change through the passing of seasons. This reference to the cycle of life effectively acts as the memorial whilst providing more efficient use of land, infrastructure and other resources.
Besides the progressive and innovative solution, the jury was also charmed by the elegant design of the Forest Path and its forest-edge ambience.