Spegeldammsparken


designed by /



Location: Stockholm / Sweden / Type: Parks / Residential Parks / Built: 2013 /
Show on Google Maps / Published on October 26, 2020

Providing a refined take on the cultivated landscape and with the aim of intensifying the experience of orchestrated views through the use of architectural elements like pavilions, bridges, doorways, and gates, the design of Spegeldammsparken draws on the classical landscape parks of the Romantic era for its central motifs. On a casual stroll through the park, the visitor is met by a veritable procession of new views and aspects, which present themselves as if emerging from “backstage.” The park is a space for residents of the growing area of Järvastaden to gather, and it is composed of three separate (albeit connected) parts: the nature link, the square,and the park. The park takes up the attributes of an urban park—perennial flowerbeds, a small arboretum,pavilions with seating, a little playground, and a central reflecting pool that treats local stormwater—interpreting them anew. The park is directly connected to a small square, and together, the park and square compose a local neighborhood center.

Data

Landscape Architecture: Nivå

Project location: Järvastaden, Stockholm, Sweden

Design year: 2009-2013

Year Built: 2013

Photography: Robin Hayes and Anders Thessing

Client: Järvastaden AB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Products by Streetlife