LILA 2024 — Call for entries now open!

The project encompasses the design of squares, streets and courtyards around Kista NOD, a multifunctional building with the goal of bringing scientific research to life, making it visible. The courtyard is part of an official passageway through the neighbourhood and is public in its character. The starting point for the project design has been creating a cohesive platform for the building. The technical solution for street drainage creates a geometrical pleated surface, which also becomes part of the expression of the ground surface by the marking of ridges and low lines. Driving lanes are restricted by large scale furnishing units and tree plantings. The paving and angular folds of the surface surrounds the building, continuing into the courtyard and are accentuated in Halldor Laxness square, where inclined planes add to the dramatic effect of the variation in elevation between the square and Borgarfjordsgatan.

Project Data

Landscape Architecture: Nivå

Project Location: Kista, Stockholm, Sweden

Design year: 2009-2020

Year Built: 2013-2020

Photographer: Robin Hayes

Client: Exploateringskontoret, Stockholms stad and Atrium Ljungberg AB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *