Tenstadalen


designed by /



Location: Stockholm / Sweden / Type: Parks / Playgrounds / Built: 2022 /
Show on Google Maps / Published on December 5, 2023

Tenstadalen is a park covering a large area in the valley between Tensta and Spånga. The park is one of Stockholm city’s Greener Stockholm projects with the aim of creating renewed green spaces for visitors all ages. The assignment involved early stage community dialogues with residents and local groups to capture opinions and wishes around the design of the park.

Using insights from the dialogue as a starting point, a proposal was designed with inspiration found in the concept of the English-style landscape park. The park has points of interest dotted throughout, linked together via sightlines. The main attraction is a multifunctional gathering place and activity centre placed in the steep hillside by Tenstavägen. The area forms a link between the valley and Tensta-Hjulsta with adventure climbing features and an exhilarating slide. Apart from the activity hub, there are barbecue areas, a gathering place suitable for toddler play beneath a pergola roof, as well as a long sinus-shaped concrete wall between the park and an upcoming wetland construction. The existing footpath and cycle lane has been widened to increase the accessibility of the park.

Project Data

Landscape Architecture: Nivå

Project Location: Tensta, Stockholm, Sweden

Design year: 2018-2022

Year Built: 2021-2022

Photographer: Robin Hayes

Client: Trafikkontoret, Stockholms stad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Products by Streetlife