Quartier am Rathauspark and Stefan-Heym-Platz

With the construction of the “Quartier am Rathauspark” in Berlin-Lichtenberg, the state-owned housing company HOWOGE GmbH is making a contribution to meeting the growing demand for affordable housing in the city of Berlin.
In keeping with the typical Berlin mixture, a heterogeneous fabric in all facets, an attractive living and working environment is being created. With residential units, daycare for children, commercial units and public open spaces a ‘Kiez’ (neighbourhood) with high quality at affordable prices is offered. Stefan-Heym-Platz is a representative entrée and mediates between the neighbourhood and the busy intersection on Frankfurter Allee.
The design of the plaza was created by office GM013 and was developed together with the residents in 2015. hochC planned the various open spaces in the neighbourhood ‘Quartier am Rathauspark’ and specified the complex design of the plaza in the implementation planning.

URBAN CONTEXT

Consisting of several buildings and a high-rise, office spaces serve as a boundary and noise barrier between the bustling traffic area and the residential buildings. This creates an intimate space for neighbourly togetherness inside the block. As a car-free, low-cost and barrier-free neighbourhood, a high social mix is ensured. Three central green spaces with playgrounds serve as meeting places for the neighbourhood.

STEFAN-HEYM-PLATZ

The Stefan-Heym-Platz is a representative entrée in front of the HOWOGE headquarters and at the same time a place for residents and pedestrians to linger. High-quality and durable materials were used, such as natural stone slabs in parquet patterns.
Fragmented plant islands spatially divide the plaza. The raised planting areas are framed by custom-made precast concrete elements and steel frames. Through the complex geometry of these elements, the plant islands appear to grow out of the pavement like clods with edges bevelled in several dimensions. In between seatings made from wood and plantings of grasses and trees create a green retreat.
A shallow pool of water is now home to a landmark statue of a young man with (a) fish. Fountain’s water muffles the noise of the adjacent multi-lane roads. During the cold months, there’s no water. The basin then transforms into a ‘square stage’ with a seating edge without water. Adjacent to it is the elevated ‘urban balcony’, which can be used for culinary purposes.
According to the wishes of the residents, the recreational facilities are supplemented by an exercise area with a trampoline and a climbing wall.

Webpage: hochC

Photo credits:

© hochC Landscape Architects pictures 1, 2, 6, 8, 9, 11-19
© Markus Bachmann pictures 4,5,7,10

Design year: since 2017
Year of construction: 2019-2021
Area: 1,900 sqm (Stefan-Heym-Platz), 12,000 sqm (Quartier am Rathauspark)

Client: HOWOGE Wohnungsbaugesellschaft mbH

Involved architects: GM013 Landschaftsarchitektur (design SHP), Baumschlager Eberle Architekten    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Metalco ArchInteligence

New in Product Library

Visit Product Library
List Your Products

Streetlife Design Competition

Streetlife and Landezine are calling students and young professionals from the field of landscape architecture and related fields to submit ideas for 'Lost Sites'!

Explore



  • Landezine Newsletter

    Best of Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!

    Keep in touch!


    About Us / Contact
    Send us your project!
    Advertise
    Landezine LIVE
    LILA - Landezine International Landscape Award

    Privacy Policy
    Terms and Conditions



    © 2009 – 2022 Landezine
    +386 40 81 40 04
    info (at) landezine.com

    All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.
    Watch Landezine LIVE Lectures
    See LILA - Landezine International Landscape Award Winners