Playground Choriner Strasse

Playground of the Choriner Folk – Designing a Story

The playground in the Choriner Street, Berlin, offers a fantastical world for children’s play. It started off as an overgrown, neglected, hidden playground with a certain kind of magical feeling of a ruin to it. The new design retains this wild magical feeling, keeps as many of the old structures intact and introduces new play elements with a special story.

Developed together with the children the new playground is interwoven with an invented tale of the ‘Choriner Folk’. It hints at an old culture that built clay towers or `Chorounds` but is abstract enough to let a lot of space for fantasy and interpretation.

Developing the Idea with the Children

The first concept ideas were developed and discussed in participation workshops. The overall focus was on creating a variable play and use the offer for all age and resident groups. The participants were children of all ages, teenagers and adults.

The workshop participants wished for a natural playground that fits well with the existing wild and enchanted character of the space. As a theme for the playground, the children imagined a world of caves to explore and hide in. This wish was taken seriously and developed in the design team into the ‘Land of the Choriner Folk’.

Designing a Story

The playground is divided into three parts: a creative area for free play, an area for toddlers and an area for children. The theme of the ‘Choriner Folk’ ties them together.

The story starts in the ‘Valley of the Old Choriners’ – a circle of fruit trees and edible shrubs in the creative play part of the playground. Here the overgrown natural state was largely left intact to preserve the special character of the place. It is a space for creativity, free play and movement. A more remote part of this area is also designed for teenagers with sitting possibilities and a Ping-Pong table.

The story continues with a ‘Wooden Choround’, where the Choriner Folk started to build their characteristic round structures. The stones of the ‘Circle of the Wise Choriners’ are a place where all seven tribes of the Choriners meet every seven years.

The middle part of the playground is the ‘Capital of the Choriners’ with characteristic terracotta-coloured towers or ‘Chorounds’, which are the skyscrapers of the Choriners. They were specially designed for the playground to help tell a story and create identity. In combination with a rope climbing landscape, they offer a variety of play and hiding places for small and large children.

The third area is the ‘Suburb of the Choriners’ characterized by lower towers. It’s designed for toddlers and smaller children and allows climbing, balancing and playing in the sand. It also includes a seating area for small gatherings.

Sustainability

A fundamental aspect of the design was to include as much of the old playground structures from the 90ies into the new design as possible. The existing path network was largely left in place and only partially extended. Materials from the site such as granite blocks were preserved and reused as paving. Furthermore, incorrectly produced prefabricated concrete parts from another construction site were integrated into the playground instead of having to be disposed of.

The trees were treated with extreme care during the entire construction period. The heavy elements such as the Chorounds were lifted over the trees with the help of a large crane and then placed in the appropriate location in order not to damage the sensitive network of roots.

Website: hochC

Design year: 2018

Year Built: 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Metalco ArchInteligence

New in Product Library

Visit Product Library
List Your Products

Streetlife Design Competition

Streetlife and Landezine are calling students and young professionals from the field of landscape architecture and related fields to submit ideas for 'Lost Sites'!

Explore



  • Landezine Newsletter

    Best of Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!

    Keep in touch!


    About Us / Contact
    Send us your project!
    Advertise
    Landezine LIVE
    LILA - Landezine International Landscape Award

    Privacy Policy
    Terms and Conditions



    © 2009 – 2022 Landezine
    +386 40 81 40 04
    info (at) landezine.com

    All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.
    Watch Landezine LIVE Lectures
    See LILA - Landezine International Landscape Award Winners