Outdoor facilities Milestone


designed by /



Location: Germany / Type: Atriums / Residential Parks / Water features / Built: 2023 /
Show on Google Maps / Published on March 22, 2024

A continuous carpet of open spaces define the new neighbourhood of the former post office site and forms the elegant framework for a modern working environment. Three squares between the building blocks create different qualities and atmospheres:

– The water surface as a retention well
– The tree grove as a shade-providing green space
– The rock formation as a ground sculpture and seating area

Views and vistas link the building structure with the boulevard on Heinrich-von-Stephan Strasse. A row of trees along the western building block forms the green back of the neighbourhood and provides structure to the internal access road. Large-format concrete slabs are used as a uniform paving material. The square between buildings 1 and 2 is the central meeting point of the district. A fountain, which serves to collect, clean and evaporate the rainwater, forms a strong focal point. The water is pushed up through the paving joints and floods the granite slabs of different heights until the entire area is filled. This process is reversed when the water runs off.

The grove of trees forms a light canopy of leaves. Multi-stemmed oaks, amelanchier and pines create a forest-like atmosphere. The tree grove is used as an outdoor catering area.
In the inner courtyard, free-standing climbing plants create a good climate and serve as seating islands for employees.

Project Data

Landscape Architecture: bbz landscaftsarchitecten

Location: Freiburg i.B., Germany

Year completed: 2023

Photo credits: Martin Puchberger

Streetview may show the condition before the intervention

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Products by Streetlife