Bajeskwartier Amsterdam


designed by /



Location: The Netherlands / Type: Built: Unbuilt /
Published on August 22, 2023

Bajeskwartier is a nature-inclusive stepping stone in the ecological structure of Amsterdam (NL): free nature in a robust framework. As a former prison complex built in the 1970s, the design is rooted in its historical context while introducing green and iconic modern design. With ambitions of turning Bajeskwartier into an inner-city green hotspot, LOLA and OMA haves been commissioned for the landscape design of this historical 7.5 ha site.

Historical significance

Blending history with high-quality public space design is an important characteristic. A total of 67 different gardens and patios aim to be developed, while the new landscape design ensures the preservation of the island prison character. History is also preserved by reusing 98% of the prison’s material. The concrete floorboards and facade elements get a second life in the form of new buildings and landscapes. Concrete and cement are broken and reused using new techniques. Bajeskwartier will limit car use and become completely energy neutral through smart ways of optimizing the façade and surroundings.

Nature-Inclusive

The gardens and greenery contrast beautifully with the iconic modern architecture and Bijlmer prison’s rugged buildings. The nature-inclusive site includes vegetable gardens, sporting facilities, and natural swimming water spaces. The prison walls are largely preserved by repurposing them as a climbing wall, vertical garden, or outdoor cinema.

Project Data

Landscape Architecture: LOLA Landscape Architects

Design: 2018
Construction: 2022-2023
Size: 8 ha
Client: AM, AT Capital, Cairn
Design team: LOLA
i.c.w.: OMA, FABRICations

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Products by Streetlife