Mt Pleasant Community Centre


designed by /



Location: New Zealand / Type: Squares and Plazas / Built: 2016 /
Show on Google Maps / Published on March 22, 2023

The Mt Pleasant Community Centre is based at the bottom of a large hill suburb with the main Christchurch estuary on it’s east side. Our involvement in this project included the development of concept designs, detailed design and documentation, and included the project management for all the external spaces, carpark and pedestrian plaza. The architecture of this building was inspired by the natural beauty of the Heathcote Avon Estuary, biodiversity, ecosystems and adaption and our role was to ensure that these core values were reflected in the outdoor spaces to create a fluidity between the building and the surrounding landscape. The design of the community centre celebrates the estuary’s significance as an important habitat for migratory birds, an educational resource and recreational playground, while becoming a key focal point along the newly established Christchurch Coastal Pathway.

Key Elements

• Public activated space (Farmer’s Markets, concerts etc.)
• Pedestrian focused environment
• Integration of site specific narratives
• Multi-use facility
• Council end user

Project Data

Landscape Architecture: Kamo Marsh

Other designers involved in the design of the landscape: Moller Architects, Fraser Thomas (Civil Engineers)
Design year: 2015
Year Built: 2016
Photographer: Lightforge Photography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Products by Streetlife