Mall of Tripla

The Mall of Tripla, the largest construction project in Finland and the second busiest railway station in Finland, comprises three city blocks and extensive underground facilities, serving as a central hub for Helsinki’s Pasila district. The building includes a mall, a parking hall and a hotel as well as offices and apartments. Each commercial storey of the building relates to the streets.

The landscape design comprises the housing yard and Fredikanterassi Square, which is the front yard and the main pedestrian walkway between the city blocks and Pasila Bridge. Because of the bridge, the three Tripla blocks are located on a slope and one of the design challenges was the five-metre height difference. Fredikanterassi has several commercial terraces, public spaces and playgrounds, and flexible possibilities to organise events.

The key idea was to create a human-scale, open and light, green environment that settles with its form and rhythm into the big scale of the buildings. The raised planting areas with smooth concrete walls as a whole create atmospheric spaces.

The planting is based on a dynamic plant design. Over 100 different species and cultivars offer a variety of planting. The species are being led to develop dynamically in most areas of planting. The plants that can survive the best can take space from others. The green space of the planting areas is maximised. Over 35 per cent of the constructed surface is planted.

The landscape design was highly demanding, since most of it is built on the roof of the mall. This demanded extremely careful planning and co-operation between the designers. The co-operation in design and implementation of accessibility was awarded the Accessibility Recognition 2022 by The Helsinki Disability Council. The award is given annually to an actor that has promoted the equal participation of disabled and chronically ill city residents and the accessibility of services.

Landscape construction started in 2017 and the mall opened in 2019. The outdoor public space was opened in stages by the summer of 2020 and were nominated as one of the six finalists in the Environmental Structure of the Year 2021 awards. 

The architects of the building are Architects Soini & Horto Ltd. The design of the railway station square is by Sitowise Ltd.

Data

Landscape architect: Loci

Photographs: Pyry Kantonen Photography
Architect: Architects Soini & Horto
Project location: Fredikanterassi 1, 00520 Helsinki Finland
Client: YIT Oyj
Design: 2017-2020
Completion: 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Metalco ArchInteligence

New in Product Library

Visit Product Library
List Your Products

Explore



  • Landezine Newsletter

    Best of Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!

    Keep in touch!


    About Us / Contact
    Send us your project!
    Advertise
    Landezine LIVE
    LILA - Landezine International Landscape Award

    Privacy Policy
    Terms and Conditions



    © 2009 – 2023 Landezine
    +386 40 81 40 04
    info (at) landezine.com

    All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.
    Watch Landezine LIVE Lectures
    See LILA - Landezine International Landscape Award Winners