Shima Kitchen

Shima Kitchen was a renovation project to create a venue for arts, and dinning from an old vacant house in a village on Teshima. Teshima is a rural island in the Seto Inland Sea of Western Japan, just next to the famous art tourism island of Naoshima. Around this old house were vacant lands where several other buildings had been demolished a long time ago. An old warehouse, two persimmon trees,and many smaller fig trees remained. We changed the house into an open style kitchen, refitted the warehouse as an art gallery, and extended a sunshade awning around the trees to create an outdoor theatre. The theatre was based on a traditional NOH style theater, with its stage(butai), veranda (hashikake), and gallery (sajiki), but was designed to adapt to various kinds of event programs such as live music, modern performance art, folk dance, and community festivals.

The sunshade awning is made of fire charred wooden panels which are traditionally used as siding on the houses of this island. The panels were tied loosely to a frame so that they would flutter slightly in the wind to evoke bird feathers. The structure is created with simple, and light materials that can easily be found even on this isolated island.34 mm steel water pipes were used as the main columns, and main beams.27 mm steel water pipes were used as the sub-beams, and D10 steel rods were used as the grid frame of the awning. We also employed a very light foundation system with spiral steel flat bar piles.

The form of the sunshade awning was conceived to flow contiguously from the existing house with its outer edges lower than the neighboring houses. In this way the roof fits harmoniously into the surrounding landscape of the village, without disturbing the serene atmosphere.

In the end, working with existing structures, traditional methods, and simple materials, we succeeded in creating an intimate village gathering place that promotes a pleasant feeling of being under the shade of trees.

Principal designer: Ryo Abe
Location of site: Kagawa prefecture
Program: restaurant, theater, gallery
Design team: architects atelier ryo abe
Site area: 1,100㎡
Built-up area: 429㎡
Year of completion: 2010
Text credits: Ryo Abe
Photo credits: DAICI ANO

Metalco ArchInteligence

New in Product Library

Visit Product Library
List Your Products

Explore

  • Landezine Newsletter

    Best of Global Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!

    Keep in touch!


    About Us / Contact
    Send us your project!
    Advertise
    Landezine LIVE
    LILA - Landezine International Landscape Award

    Privacy Policy
    Terms and Conditions



    © 2009 – 2021 Landezine
    +386 40 81 40 04
    info (at) landezine.com

    All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.
    Watch Landezine LIVE Lectures
    See LILA - Landezine International Landscape Award Winners