Republic Offices Nieuwegein


designed by /



Location: The Netherlands / Type: Corporate/Company Garden / Roofs / Built: 2019 /
Show on Google Maps / Published on June 1, 2023

The new owner of the 45,000m2 office complex, spread over seven towers on the Merwede canal, was seeking a designteam to transform the complex into a working environment which meets today’s expectations in a six months’ time span.

Burobol and D/Dock architects designed the outdoor space from the concept of creating space for a whole new ‘Business community’. An environment that inspires and seeks the connection with other users and the city. The paved, elevated and secluded outdoor area has been transformed into an open park-like environment with an excellent setting for festivals. The new users of the complex are now facilitated to walk out for lunch or a meeting in a setting of their choice. Sheltered in the green or gazing out over the Merwede canal with the building in the back. Both in- and outdoors provide a multitude of informal seating.

The roof gardens have planting tubs with trees, grasses and perennials which slightly slope towards the building, designed to create an optimal green scenery seen from the inside. The choice of species is based on year-round seasonal experience through various flowering periods and evergreen grasses. The wooden furniture contributes to a pleasant environment for lunch, meeting or a stroll.
The new working environment of Republic Offices is connected to the city and the water through the wooden deck that flows into a staircase with seating. In this way, the previously hard edge and height difference of 2,5 meters got bridged in a soft way, that also offers acces to food trucks through a specially designed slope. The open character invites the city to visit events programmed on the roof garden.

Project Data

Landscape Architecture: Burobol

Construct/design team with D/Dock, Grijsen, Tetris, Verwey, Terberg, Biltz, Sweco, FPW
Other designers involved in the design of landscape: D/Dock (architect), Peter van Kempen (light)
Project location: Ringwade 3, Nieuwegein, The Netherlands
Design year: 2018-2019
Year Built: 2018-2019
Photographer: Luuk Kramer
Manufacturer of urban equipment: Grijsen

Products by Streetlife