Urban Campus Lieven, Amsterdam

Lieven is an urban campus in the West of Amsterdam with housing for starters and students as well as a café, laundry bar and a gym. Bureau B+B was responsible for the design of the public spaces, roof- and courtyards and communal gardens with wadis for sustainable urban water management. 

Located between a metro station and the centre of the neighbourhood, Lieven offers an alternative public route through a lush and green garden. This creates a unique mix of urban vibrancy and collective living in an urban block with abundant green at its doorstep. 

The inner courtyards of Lieven show a smooth transition between the publicly accessible areas and the areas for collective use situated in the heart of the two blocks. The materialization indicates intuitively what the main and sub-routes are. Changes in topography distinguish various spaces; places to meet, play or relax in the shade. Lieven does not only offer a new impulse to this part of the city in terms of housing programs, but the inner garden also contributes significantly to a greener, healthier and more shared city. 

The inner world of Lieven consists of a series of spaces with different dynamics. On either side of the central neighbourhood square, you will find semi-public courtyards. The custom-designed fences blend with the vegetation of the gardens, subtly telling visitors that they are entering a communal space and inviting them in. The front parts of the courtyards have a communal character. Here there is room for meetings, games or a neighbourhood barbecue. Gravel paved footpaths subtly lead towards the back of the courtyards with more quiet and secluded spots where residents can retreat to read, work in the garden or laze around. 

A precise planting concept shapes the transitions between private and collective, providing orientation and offering a real green space in the city with both warm sunny as well as cool shaded spaces. 

By making use of the gorge-like space, the vertical elements and the filtered light, the Lieven patio forms its own micro-climate within the buildings of the urban campus. The large stones, grasses and ferns and the Nothofagus Antarctica trees give the lower part of the patio’s enchanting atmosphere of a mountain forest. Lushly climbing Aristolochia macrophylla turns the open stairwell into a semi-transparent green wall that guides visitors to the higher floors offering wide views over the courtyard gardens. 

Name of the project: Lieven, Amsterdam,

Landscape Architecture: Bureau B+B urbanism and landscape architecture

Architecture offices involved in the design: Arons & Gelauff architects, KENK architects

Project Location: Maassluisstraat 589, 1062 HC, Amsterdam, the Netherlands

Design year: 2016-2021

Year Built: 2020-2022

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Metalco ArchInteligence

New in Product Library

Visit Product Library
List Your Products

Streetlife Design Competition

Streetlife and Landezine are calling students and young professionals from the field of landscape architecture and related fields to submit ideas for 'Lost Sites'!

Explore



  • Landezine Newsletter

    Best of Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!

    Keep in touch!


    About Us / Contact
    Send us your project!
    Advertise
    Landezine LIVE
    LILA - Landezine International Landscape Award

    Privacy Policy
    Terms and Conditions



    © 2009 – 2022 Landezine
    +386 40 81 40 04
    info (at) landezine.com

    All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.
    Watch Landezine LIVE Lectures
    See LILA - Landezine International Landscape Award Winners