Swedbank Headquarters


designed by /



Location: Stockholm / Sweden / Type: Corporate/Company Garden / Built: 2014 /
Show on Google Maps / Published on August 19, 2019

In 2014, one of Sweden’s largest banks moved its headquarters from a central location in Stockholm’s inner city to a location in Sundbyberg municipality. LAND had previously, in collaboration with the city, developed guidelines for the design of Sundbyberg’s public spaces. As Sundbyberg lacks larger public spaces, the street becomes a key element in the catalogue of public domaines, and the design principles emphasize the importance of designing thoughtful relationships between private buildings, and public streets.

Despite the bank’s high security procedures, the design makes effort to transform the ground level to become part of the city life. The floor consists of Swedish diabase, used both interior and exterior to create a synergy between the building and street. The entire ground floor of the building is also open to the public with art exhibition and a restaurant. In the paved areas, large cut-out planting areas are designed with fields of tall perennials and plenty of bulbous plants. Colors and material choices are chosen to harmonize with the building to create a cohesive whole. Details in the project are executed in a combination of diabase, azobe wood, and galvanized and stainless steel.

Coordinating with the city of Sundbyberg who, parallel with the construction of Swedbank’s new headquarters, renovated the surrounding streets, allowed for the whole area to breathe new life. Looking at the city’s different areas from a holistic perspective opens up to solutions where the private and public space can meet and blend together. This approach makes spaces appear larger in a city that is growing increasingly dense. It can be an opportunity to invite the public into spaces previously restricted. Recognizing the role of the street as an interconnecting element, rather than just a transport route, can benefit the public network that binds the city’s various areas together, regardless of ownership conditions.

Project Data

Landscape Architecture: LAND arkitektur

Team LAND Arkitektur: Sofia Nylén, Lina Andersson, Therese Lemos, Alf Orvesten

Client: Humlegården Fastigheter AB, Daniel Markström

Project location: Sundbyberg, Sweden. 59.35905991203259, 17.974760686036223

Design year: 2012-2013

Year constructed: 2013-2014

Photo credits: Tobias Andersson

Other designers involved: 3xN (buildings), Delta Trädgårdsanläggningar AB (contractor)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Products by Streetlife