Sub Base Platypus

Sub Base Platypus in Kirribilli, Sydney, which is on the traditional lands of the Cammeraygal has a rich and interesting history. In 1876, the site had its first major transformation, becoming a gasworks for residents of North Sydney. In 1942, it was transformed into a torpedo factory to support the war effort, and in 1967 it was commissioned as HMAS Platypus, a base for Australia’s Oberon Class submarines.

ASPECT Studios was engaged by the Sydney Harbour Federation Trust in 2012 to undertake design works for critical remediation in Northern Park. In August 2016, ASPECT Studios, along with lahznimmo, were again engaged to develop and deliver a vision that would celebrate the site’s rich maritime, industrial, and natural history. In 2020, after 150 years behind locked doors, Sub Base Platypus was finally opened to the public.

The establishment of the gasworks fundamentally altered the site’s natural topography, cutting it off from its surroundings. Accordingly, reconnecting the site to Kirribilli was an overarching principle of the project. ASPECT Studios underwent extensive design testing of Northern Park links in 2012, followed by design development and documentation of site-wide links by lahznimmo from 2016.

Four new access points now stitch the site back into its leafy surrounds;

  • the Northern Stair, with panoramic landings that capture views across Sydney Harbour,
  • the dramatic cliffside walk and lift, transporting visitors along the cliff and coal stores, and into the site via a heritage tunnel network,
  • the upgraded Gatehouse and plaza off High Street, and
  • a boardwalk from neighbouring Kesterton Park.

The myriad of arrival experiences give visitors a diverse experience of the site, and ensure the complexity of the site’s history, topography and character can be enjoyed by all.

Balancing the protection of the site’s heritage, whilst creating a memorable recreational asset for the community, was a design priority. The approach was to preserve as much of the site’s industrial/maritime fabric as possible, removing two buildings to unlock space for a legible public domain offering.

Material and geometric cues reveal the site’s past uses and define space. Repetitive, circular forms in the northern park reference the former gasworks and define landscape rooms. These spaces are both inward and outward-focused; the playground is enclosed by restorative planting and the dramatic cliff cutting, and others defining pause spaces that capture harbour views.

In the Central Courtyard, raised and hanging planters of cascading natives create a peaceful, sheltered space under the exposed steel trusses of the FIMA building. Courtyard walls are decorated with dazzle camouflage-inspired graphics, recalling the site’s WW2 legacy.

To the south, Arrival Square has a more urban character. Concentric arcs in the paving recalls SONAR navigation, and simple seating edges allow users to pause under the shelter of indigenous trees.

Establishing a new ecology for amenity, biodiversity and sustainability was as important as protecting industrial heritage. It was critical to safely retain and cap contaminated fill generated by 150 years of industrial use. The Northern Park allows site fill to be safely retained, and facilitates reconnection to Kiara Close above.

The planting palette is naturally competitive and references the site’s pre-industrial state, using tubestock in diverse mixes to the north of the site, whilst in the Central Courtyard and Arrival Square the palette is more curated, using planting form and texture to define spatial character.

Data

Other designers involved in the design of landscape (architects and landscape architects):

  • Client: Harbour Trust;
  • Project leads: Lahznimmo Architects (architecture) and Aspect Studios (landscape architecture);
  • Project team: Andrew Nimmo, Hugo Cottier, Jemima Manton, Stephanie Gotis-Graham, Ben Gore, Sacha Coles, Kate Luckraft, Louise Pearson, Lauren Nissen, Lachlan Bellach, Dean Coulson, Alex Woodside;
  • Builder: Haslin Constructions;
  • Structural engineer: SDA Structures;
  • Services consultant: Northrop Consulting Engineers;
  • Wayfinding: ASPECT Studios

Project Location: 118 High Street, North Sydney, NSW, 2060

Design year: 2012, 2016 – 2018

Year Built: 2019

Photography: Florian Groehn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Metalco ArchInteligence

New in Product Library

Visit Product Library
List Your Products

Streetlife Design Competition

Streetlife and Landezine are calling students and young professionals from the field of landscape architecture and related fields to submit ideas for 'Lost Sites'!

Explore



  • Landezine Newsletter

    Best of Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!

    Keep in touch!


    About Us / Contact
    Send us your project!
    Advertise
    Landezine LIVE
    LILA - Landezine International Landscape Award

    Privacy Policy
    Terms and Conditions



    © 2009 – 2022 Landezine
    +386 40 81 40 04
    info (at) landezine.com

    All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.
    Watch Landezine LIVE Lectures
    See LILA - Landezine International Landscape Award Winners