Silhouette Garden

The Silhouette Garden is located in the French concession in Shanghai. The layout of the garden is highly influenced by hybrid of European gated garden, and Chinese “lilong ” ( the shared garden). The result of the cultural mixture creates a unique layout between the garden and the building.

This typology gives a sense of privacy from the streetside, yet creates a sharable open space in the center. Our proposal is to utilize the center to create a shared green space, and renovate the two buildings into a gallery and a tea room.

The Silhouette Garden is a 20 sqm garden. With a limited area, how to integrate the indoor and outdoor space together, and how to give a sense of nature in such a small area, become the key study points of the project.

The design strategy is to cover the whole garden with green fully, and curve out only minimal area for a path and a contemplation area to maximize the nature. The garden becomes a green void filled with plants and flowers. From the street to the garden, a sense of nature is amplified by the contrast of the fully green.

The experience at the garden continues to extend to the interior. With thoughtful openings on the walls and doorway, the garden is framed by the window and the entry. Like a living painting, the silhouette of plants is highlighted by the contrast between the darkness from inside, and the brightness from outside.

YIYU also takes this opportunity to study the potential of plants in their shapes, seasonalities, and colors. The design detail is to use plants with various silhouettes to create a combination that catches light and shadow, and mix in flowers that provide a hint of color in seasons.

The combination gives the garden an interesting layering of texture, and forms an extraordinary experience like walking into a three-dimensional picture filled with beautiful plants and colors.

The material study of the garden is to use two walls with different textures and colors, to create interesting backgrounds for the plants. The orange rammed wall creates a strong contrast to the green, yet the white concrete wall blends the plants harmoniously. The materiality, texture, and color from the constructed and the nature, create an interactive dialogue between each other.

Beyond a garden to see the nature, the silhouette garden is also a place for emotional bonding to the nature. Watering the plants in the morning, collecting a leaf falling in the dawn, we wish the connection between the garden and mind can be boned stronger with engagement. The true silhouette of the garden is revealed through memories within, at the very moment of life.

Data

Website: www.yiyudes.com

Architect: Feile Cao

Project location: Wukang Road, Shanghai, China

Design year: 2017

Year Built: 2017

Metalco ArchInteligence

Promoted by mmcité

mmcite rivage urban bench
mmcite rivage urban bench
mmcite rivage urban bench
mmcite rivage urban bench
mmcite rivage urban bench
mmcite rivage urban bench
Rivage by mmcité

New in Product Library

Visit Product Library
List Your Products

Explore



  • Landezine Newsletter

    Best of Global Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!

    Keep in touch!


    About Us / Contact
    Send us your project!
    Advertise
    Landezine LIVE
    LILA - Landezine International Landscape Award

    Privacy Policy
    Terms and Conditions



    © 2009 – 2022 Landezine
    +386 40 81 40 04
    info (at) landezine.com

    All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.
    Watch Landezine LIVE Lectures
    See LILA - Landezine International Landscape Award Winners