LILA 2024 — Call for entries now open!

Rampart Zone, ’s‑Hertogenbosch


designed by /



Location: The Netherlands / Type: Bridges and Piers / Parks / Waterfronts / Built: 2015 /
Show on Google Maps / Published on June 6, 2023

new route from the rampart to the inner city

In the rampart zone of ’s-Hertogenbosch a number of large spatial developments have been investigated. The most extensive plan was an underground parking facility which was initiated by the municipality. The fortifications have been designated as being a municipal archaeological monument and in view of this, not only have the visible portions of the wall and bulwarks been preserved, but also the areas within the field of fire which have traditionally been kept open.
 At the end of 2008 MTD landschapsarchitecten was commissioned to draw up an image quality plan for the Zuiderpark, the rampart zone and the Casinotuin in which the main intention was to set out a spatial framework for the developments. To this end the choice was made for a comprehensive approach in the architecture, the public space and the works of art in the public space. 



the design

The first strategic objective of the image quality plan was the restoration of the rampart and for the re-establishment of the excursion along the wall, under the leafy roof of the impressive trees. As part of the city excursion the bastions are rather special places; their culture-historical importance as part of the defences and in terms of their modern-day purpose as look-out point. In relation to this, in the Zuiderpark the adjoining area at the base of the wall have been cleared of all undesirable obstacles and the BTC de Pettelaer tennis complex has been relocated to a new spot in the park. The inner city canal has been revamped and the parking garage for 1,100 extra inner-city parking places has been situated underneath the canal. The entrance to and exit from the parking garage has been situated on the Baselaar bastion with a direct connection onto the Hekellaan.

The second strategic objective of the image quality plan involved the realisation of an attractive and unambiguous link up from the parking garage through the Casinotuin in the direction of the inner city. From the Limietlaan there is a new connecting line projected over the city canal, under Hekellaan and like a wedged access ramp through the Casinotuin. The former Judastoren (tower) has been given a certain importance in this connecting route; here the underpass is situated under the Hekellaan and via the tower one ascends from the medieval level at the base of the wall to the level of the Hekellaan.
For the Casinotuin the objective of the image quality plan was mainly directed towards the preservation and enhancement of the impressive, historical stock of trees and the bowl-shaped positioning of the small park along the city walls. Here it has been proposed to reposition the works of art which are spread throughout the rampart zone.

The rampant zone is the winner of the ESPA Gold Award and has been nominated for the Schreuder price.


Project Data

Landscape Architecture: MTD landscape architects

Client: Municipality of ‘s-Hertogenbosch

Location: ‘s-Hertogenbosch

Surface area: 1.54 acres


Year of design: 2008-2012


Year of construction: 2012-2015

Responsibilities:

MTD: image quality plan public space, director design trajectories
. In collaboration with Van Roosmalen van Gessel architects; (design and restoration of the city walls), studio Leon Thier (design parking garage and bridges), Arcadis (structural engineer), Heijmans (contractor). 

Photo credits: Peter de Ruig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Products by Maglin