Parco della Costituzione


designed by /



Location: Italy / Padua / Type: Parks / Playgrounds / Sport & Recreation / Built: 2021 /
Show on Google Maps / Published on May 12, 2023

The design scheme reinterprets the elements of the landscape with a strong rural vocation in an architectural key: groves, tree-lined rows, hygrophilous tree bands along the canals and tree-lined meadows, in a dense and diversified agricultural plot.

The park is intended as a large equipped lawn, a green clearing bordered by strips of wood in which paths and activities are articulated, shaded areas for resting and vast spaces that open towards the countryside.

The cycle – pedestrian path, that embraces and defines the park, connects to the main road network, assuring access from Via della Costituzione to the city centre, strengthening the network of slow connections already present in the area.

Like different “islands” in this marked plot of fields, the park hosts various functions, in the shade of groups of trees: a workout area for sports activities, a multifunctional area for picnics and recreation in the urban wood, an area with children’s games and a pump track, with rest areas distributed along the routes and within the meadows

The central element of the park, which characterizes it from a functional point of view, is the open-air amphitheatre which, as in the historic “green theatres” of Italian gardens, is characterized by a scenographic vegetable backdrop: an orchard of cherry trees punctuated by regular planting.

The central entrance to the park is characterized by a tree-lined square, equipped with seats shaded by vegetation arranged in regular rows; from the square you can admire and cross an area characterized by the sowing of a flowery lawn in yellow and pink tones, which becomes a temporary natural installation to visualize the future intervention.

The entire park is illuminated along the circular ring and along the two main internal travel axes with a system of high poles, to ensure usability even in the evening or in conjunction with specific events.

The accesses are located along Via della Costituzione, and include a central pedestrian entrance and two driveways at the ring route, functional to maintenance vehicles. The paths inside the park ideally continue the agricultural plot of the context and are distinguished, on the basis of their size, between main and secondary ones. Rows of native species shade the paths, completing the design.

The furnishing elements have been selected for the durability of the materials, the low maintenance and a recognizable design: seats and tables in prefabricated concrete, suitably treated with stain-resistant, oil- resistant and anti-degradation resins; all furnishings guarantee durability, resistance to vandalism and low maintenance requirements.

Project Data

Landscape Architecture: Pool Landscape

Other designers involved in the design of landscape: MIDE Architetti
Year completed: 2021
Photo credits: Alessandra Bello

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Products by Streetlife