New Public Spaces for Château-d’Oex, CH


designed by /



Location: Switzerland / Type: Squares and Plazas / Built: 2009 /
Show on Google Maps / Published on December 14, 2021

The project of renovating the public realm of Château-d’Oex was born out of the need to resurface the main street. Driven by the collective desire to improve the quality of the sidewalk (which might then catalyze improvements to the commercial and residential vitality of the street) the project’s intentions were quickly expanded to maximize the surface area of the non-vehicular dominated public space in the entire village center. In the built scheme, the sidewalk expands to a maximum, on level with the street which in turn constricts to a minimum allowing for a true shared space.

The new fountain, inspired by the riverway of the Sarine brings life to the heart of the village.

Data

Place: Château d’Oex,VD, Switzerland
Landscape architect: VWA 

Engineer: Martin Ingénieurs Civils Sàrl

Client: Commune of Chateau d’oex
Program: Streetscapes, plaza and parking
Area: 1,5 hectares
Project: 2002-09

Construction: 2011-12

Cost: 5’000’000 CHF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Products by Streetlife