A GREEN SYSTEM FOR VILADECANS

The Riera de Sant Climent crosses Viladecans from north to south to empty into the sea after crossing the Llobregat delta park and represented, with its 2.5 km, a physical frontier for urban growth. The project sought to recover it as a natural connecting corridor between the agricultural park and the mountains through the city, and turn it into a park that incorporates native nature. The Riera de Sant Climent Park is conceived as a succession of substantially parallel paths, made of clearly differentiated materials and with a row of trees of different species. A large system of walkways solves the accessibility of free spaces using a unitary language in the materials: wood and steel.

In the Parque de la Marina, the final element of the system, the footbridges acquire even more relevance. One of them, large, overcomes the discontinuity caused by Avenida Siglo XXI and ensures accessibility for pedestrians and cyclists. It is here where the environmental criteria star in the proposal: the buildable area is densified at the ends of the sector, freeing up a space of 90,000 m2 where the stream finds a natural flood valve and the city of Viladecans a green lung and a quality public space.

LA RIERA DE SANT CLIMENT

The project was based on interpreting the stream as a natural connecting corridor between the agricultural park and the mountains through the city, turning it into an urban park, incorporating when possible the discovered sections, recovering its native vegetation, and converting the covered parts into promenades. wooded.

The park was planned, based on its nature as an ecological corridor, as a succession of longitudinal groves of different riverbank species that accompanied the various paths for pedestrians and cyclists. Specific work was done on hydraulic corrections that would improve the seasonality of the stream and eliminate the risk of inopportune floods, and the channel was vegetated with native species. The complex formed a new north-south urban axis and also connected the consolidated part of the city with the new growths to the east, through the layout of new communication routes that respected the continuity of the park.

THE MARINA PARK

The Marina Park arises as to the culmination of the green corridor of the Riera de Sant Climent. The stream remains uncovered as it passes through the park, generating lateral reservoirs that, in the event of floods or overflows of the channel, act as accumulation ponds and temporary lamination of rainwater. The system of groves and paths that come from the north opens up and runs through the park freely, organizing diversified routes. These roads are classified into two types, those that are located at ground level and those that, through modifications to the topography or construction of footbridges, run at higher elevations and allow crossing the stream or the adjacent streets. These modifications to the topography, by means of dunes, allow generating differentiated areas where the different uses of the park are located: the natural amphitheater, the fairground, the children’s play area, the colorectum, the pine forests, and the picnic areas.

The park also seeks to generate a sustainable hydraulic system, both for the rainwater collection and infiltration system, as well as for the concept and irrigation system. The collection of rainwater is carried out by means of a system of large-section vegetable channels that, even being traced with very gentle slopes, allow the water to be conducted to the planned flood zones, avoiding sending it to the general sewage system. This is aimed at maximizing the infiltration of rainwater into the subsoil and the use of it as natural irrigation. On the other hand, the general irrigation system of the park was proposed under the criteria of minimum water consumption and maximum performance. The entire park, including the meadows, is drip-irrigated, thus enabling its continuous use, favoring the absorption of water by the land, reducing consumption, and enabling the use of wastewater and groundwater.

Project Data

Landscape Architecture: Batlleiroig
Collaborators: Cristina Maragall, Laura Quintana, Antònia Fernández, architects, Antonio Cortines, Oriol Vañó, Antonio Calvo, architects, Oriol Marín, Jordi Gatell, technical architects, STATIC, Gerardo Rodríguez, engineer, structure, PGI Grup SL, installations, IDOM ingeniería y sistemas SA, project manager
Location: Viladecans / Barcelona / Spain
Photos: Landezine
Design date: 2003
Construction date: 2009
Client: SACRESA
Contractor: Habitatges:OHSA-GUINOVART-FORCIMSA, Centre comercial: CONAVINSA
Area: 197.000 m²

Photography: © Jordi Surroca and Landezine

3 thoughts on "Marina Park in Viladecans by Batlleiroig"

  1. z99 says:

    I’d love to read the description of this project and maybe the designer’s intention. Perhaps some diagrams could help!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Products by Streetlife