Find Landscape Architects

    • This poetic intervention by Thilo Folkerts marks a former train station. The elements are placed partly on a green park structure and partly on paved, more urban area which suggests a departure/arrival from/to somewhere else. The sign marking the station name is redundant.
      Jury statement: This transformation of an airport into landscape works to balance the extreme climate, the design interlocks three scales: geographical, urban and local. The design meshes precisely formulated climatic and poetic goals in an inextricable way. The reflections of the office are at once complex and simple, of enormous depth, yet with childlike wonder. The design works well on all scales, from the park as a whole to a pedestrian perspective. The jury recognized the relaxed design language of the park that makes it look undetermined, as if it can change at any point. The design shows a powerful mix of a personal design language which doesn’t celebrate itself, but serves the adventures of the visitor through differentiated landscapes, climatic spaces and atmospheres.
      Visitors come to museums to see works of art, science or remains of the past, in order to get inspired, filled with new knowledge or to reshape the margins of their understanding. Catherine Mosbach seized the opportunity to offer a landscape that engages this mindset and is able to playfully explain the hidden stories this landscape inhabits. This is indeed a museum-park where visitors can observe what landscape has to say about itself and the traces of human activity on the site. One can move about as one would at an exhibition; passing through an array of different objects, each expressing its own statement ... Catherine Mosbach revealed the layers of the site's memory with all its features and debris, and translated them into a language common to the building and its programme. Whether you like its appearance or not, the Louvre Lens project is undoubtedly a strong conceptual landscape that reaches beyond practice by the book.
      H+N+S yet again conquered the infrastructure category! N69 is a story on how to make roads more green. It is also about how people driving these roads can experience the essence of the surrounding landscape much better. In large part, it concerns the profile/section of the road where the quantity of the asphalt is reduced to the minimum and where the road is stripped of other elements. The animals are welcome to cross the road through a sequence of underpasses but also on the road, as, due to the fence-free profile, the visibility is much improved. 
More or less linear masses of trees try to remain as uninterrupted as possible when crossing the road so birds can be protected while flying back and forth. A part of the road is lifted on the bridge so the animals can move seamlessly on the grounds.
This is how we should do roads.
      From the jury statement: The project Objets Trouvés convinces with outstanding artistic quality and visible historical awareness. Moving the bunker from its ancestral place and letting it re-appear in a new one is both astonishing and effective. This blunt dislocation, which first reacts to infrastructural requirements and finally turns the bunker into a ready-made, creates a whole new quality of visual perception. It is in this aesthetic space of resonance, where contemporary infrastructure development ultimately becomes conceivable as a possible instalment of the European warfare history. Consequently, the actual traces of history are kept visible with a genuine purpose – although this required such an action as moving a bunker. As a bold and even radical gesture, the project inscribes itself in the infusible tension between past, present, and future on the one hand, and between absence and presence on the other. In doing so, it formulates a notable reference point for the contemporary discipline of landscape architecture as an artistically informed cultural practice.
      The Park of Encounters is a complex design that deals with the public use of a once-army base. Built by the Nazi regime in 1937 and taken over by Allied forces after the war, Campbell Barracks later served as NATO HQ for Europe, which closed in the mid-2010s. Decades of army use left a palimpsest of traces that were waiting to be reinterpreted. 
The jury recognises how difficult and yet successful it was to redesign this army-charged site with 'respectful lightness' and a 'slight twist of humour' as if the designers wanted to decompress the site and add play in a witty, nearly mischievous way. That is evident, for example, in a stripe of play elements that run through the entrance checkpoint, emphasising its disuse, or colouring and displacing the found artefacts from the 1970s. In a different configuration, stripped of their original use, these artefacts represent the retreat of control, repression and are abstracted into new constellations, provoking new interpretations and ways of interaction. 
The jurors appreciated this underlying attitude, also resulting in elegant and much more subtle means of change, for example, mixing and shredding of the existing pavements and using them anew. The material/colour palette is exceptionally well thought-through; it communicates the different layers of the site's palimpsest and connects different parts into a coherent whole.
      Ilex landscape architects shared with us new photos of Parc des Iles, so we are bringing it back in focus. Enjoy!
      The project answers questions related to reintroducing nature into artificial landscape and dealing with landscape in rural-urban fringes. It reactivates the old river channel for visitors, masterfully combining new modest elements and simple structures into a powerful experience. The most poetic element is the grid of sand – a platform for the river – a natural force that expresses itself through decomposition. Designed as a ruin, the project is the process; full of play between the grid and the river, man and nature. Renaturalisation is not brought in by force; it occurs. One can imagine the river entering the grid for the first time, like an animal released from captivity, figuring out which way to go and where to settle. The power of this work lies in its honesty, taking us to a much deeper thinking about the relation between man and nature in the age of the Anthropocene.
      Parks are often referred to as 'lungs of the city' since they improve micro climatic conditions. We can probably say the same for squares and the experience of a city. This is the case for Plainpalais square in Geneva. It's a multifunctional open space that hosts various activities from fairs, flee market to festivals. It means a vibrant and dynamic space of opportunities and change of use. It's especially beautiful when it's empty, offering a kind of catharsis by freeing the beautiful red surface crossed by asphalt paths and surrounded by trees of various heights. The square also offers skate park, seating and a small park like structure. Round benches and open design suggest the multifunctional nature of the square.
      For the past ten years the Rijkswaterstaat, the Ministry of Infrastructure and the Environment, have been working to strengthen some weak links in the coast. Alongside building the required coastal defence, the coast zone investments also ensure that Katwijk remains a tourist destination and supporting the local economy of seaside towns. With the need to strengthen the Katwijk coast, care is taken to preserve the value of the existing town and, ultimately, how this can also be made stronger.

    Products by Streetlife