LILA 2024 — Call for entries now open!

Find Landscape Architects

    • No site is 'tabula rasa', but sometimes, sites demand more creation than translation. This is the case with The Unbound, an imaginative design for a tourist resort based on being with the landscape, observing nature, and participating in food production. Despite the non-site-specific design language that unnecessarily neglects this area's history as a characteristic dutch polder, the design for this high-end tourist resort adds to the bigger picture of a new, more natural green recreational wedge in the city of Amsterdam that brings tourists and inhabitants closer to the landscape and nature. Resort guests are invited to take part in the outside world, by which The Unbound gives new meaning to recreation in a city like Amsterdam.
Complex pathways together with strong low vegetation allow for the space to feel mysterious, a space that needs to be explored. Once the trees grow, another layer of complexity will reveal itself and add additional dynamics to the site.
      Estudio Ome again receives recognition with a lush garden, and the jury was impressed by Ome's ability to blur the margins between the 'wild' and the 'tamed'. The garden establishes a firm and fitting relation between the geometry of the architecture, new features and the forest. The designers added the notion of 'ruin', where the intention was to render some new structures rapidly overgrown by the lush vegetation as if they were historic remains being rediscovered. This is achieved carefully through vegetation letting it kick in and, formally, by just the right amount of suggestion that doesn't feel overdone at all. Or, in the words of the designers, they questioned 'how the landscape project could possibly disappear with time or reappear when used'. Such a design statement reflects a mature attitude where playfulness also embeds a much larger question of the temporality of the garden.
      From the jury statement: "With its lush vegetation, Forest Garden approaches the site as hybridization between the ecosystem of plants, animals and humans. It is a delicate way of setting up clearings in the forest to take advantage of resources (productive gardens, natural pools, tree regeneration) without disturbing it. Studio Ome effectively used all topographical facts, existing plants, sunlight, and other natural forces to empower a variety of programmes, needs, and, above all, experiential richness. They obviously appreciate randomness and a more relaxed approach to planting. The decision to leave the paths in the garden as informal compacted earth paths, shows a humble approach to landscaping work, which the members of the jury felt demonstrated a truly sensitive understanding of providing ‘just enough’ to meet the brief. In essence, the project emphasizes how we can leave space for nature, which is an important message going forward. Forest Garden offers a wonderfully dense atmosphere and infinite possibilities for exploration and observation."
      Buro Harro envisioned an entirely artificial little piece of landscape with subtle humour and incredible craftsmanship. The landscape of the dutch dunes, with its vegetation, essentially acts as a small biodiversity generator. Water retention is hidden under the sand on the roof, and all the necessary technicalities are nicely put out of sight. The wooden hut gives it a relaxed, ‘holiday-ish’ mood. It is a ‘fragment’, a pocket landscape that offers more than enough clues that will transport you to a beach. The wind comes as the magic dust that makes this sandy roof garden come to life as one can be drawn into the feeling of being in the dunes … while taking a swim! Witty and smart!
      Werkspoorkwartier is a commercial/production area near Utrecht. It looks similar to many other such areas across Europe. A rhythm of warehouses where open space is mostly defined by parking and lorry access, and there is a critical shortage of pedestrian and green infrastructure. The lack of a sensible masterplan is often the main issue, especially as these are vibrant spaces where people work or spend time as customers. 
Flux designed spaces around an old bridge factory which now hosts businesses, restaurants and event venues. The other part of the project is the Werkspoor path, a 2,5km pedestrian necklace commissioned by the municipality. Both parts can act as benchmarks for improving warehouse areas. The jury appreciated the systemic approach to the redesign, the sense of the visual language effortlessly handling all the challenges, and the translation of the industrial feel of the site into a contemporary work environment. The project, at the same time looks ordinary and excels in detailing, materiality and implementation of green infrastructure.
      This sculptural garden overlooking the San Francisco Bay reflects the vision of passionate art collectors whose personal artistic vision includes the idea of the landscape being experienced and enhanced through play and exploration. As a result, the garden incorporates distinct spaces that weave together architecture and landscape, providing places for reflection, play, and discovery. 
      The Tagus Linear Park combines two different typologies of spaces: A single multifunctional area named ‘PRAIA DOS PESCADORES’ (FISHERMEN’S BEACH), set by the riverside within a former sand deposit, and 6 km of PEDESTRIAN TRAILS associated with dirt roads, waterlines banks (streams and drainage ditches), which converge to Praia dos Pescadores, coming from urban and natural areas.
      Heerenschürli serves as a hybrid sports complex and public park, giving the neighborhood facilities for organized sports as well as general leisure activities. A public square with seating and a restaurant are integrated into the complex; the lawns themselves are also public - openly accessible during the off-hours of the local athletic clubs.
      The power of this project is based on an intelligent answer to describe something which is not there. The monastery didn't survive to the present day, so Topotek 1 had to figure out how to translate its invisible characteristics to the language of landscape. A modest and beautifully measured height difference suggests a volume had been there. Furthermore, the consequent contrast between scenic panorama and minimalistic shaping add to the aesthetic tension. As if this contrast would reflect the one between Arcadian representation of nature and modesty of the life in a monastery. Perhaps. It definitely activates the imagination of the visitor, boosting the experience of the site hence making it more memorable and interesting.