Netherlands

    • Carve's work in the historic Tophane Park is largely based on a curious object made of stone. It seems that with its contemporary appearance it questions its historic surroundings. It is a complex morphology that offers many different types of play. In Carve's words, it comprises stimulating challenges for 'sliding, stepping, climbing, lounging, crawling, performing, balancing' and also invites other unforeseen means of interaction. All in one excellent exercise in shape and material. The jury praised the use of local craftsmanship. The shaping of the stone wouldn't be possible in many other countries due to high expenses, which, essentially, makes it site-specific.
Furthermore, due to its sculptural quality, it doesn't necessarily look like a playground. The design of the playground holds many situations with an abstract charge; there is a hole that can act as a door, and there is a clear distinction between being inside and outside, up and down, so children may see it as a fortress, a space-ship, a creature from another world ... 
The object's context, everlasting material, contemporary shape, and its relation to the park and the trees offer enough contrasts and use interpretations that engage the imagination of children much more than conventional, catalogue-based playgrounds.
      Buro Harro envisioned an entirely artificial little piece of landscape with subtle humour and incredible craftsmanship. The landscape of the dutch dunes, with its vegetation, essentially acts as a small biodiversity generator. Water retention is hidden under the sand on the roof, and all the necessary technicalities are nicely put out of sight. The wooden hut gives it a relaxed, ‘holiday-ish’ mood. It is a ‘fragment’, a pocket landscape that offers more than enough clues that will transport you to a beach. The wind comes as the magic dust that makes this sandy roof garden come to life as one can be drawn into the feeling of being in the dunes … while taking a swim! Witty and smart!
      Werkspoorkwartier is a commercial/production area near Utrecht. It looks similar to many other such areas across Europe. A rhythm of warehouses where open space is mostly defined by parking and lorry access, and there is a critical shortage of pedestrian and green infrastructure. The lack of a sensible masterplan is often the main issue, especially as these are vibrant spaces where people work or spend time as customers. 
Flux designed spaces around an old bridge factory which now hosts businesses, restaurants and event venues. The other part of the project is the Werkspoor path, a 2,5km pedestrian necklace commissioned by the municipality. Both parts can act as benchmarks for improving warehouse areas. The jury appreciated the systemic approach to the redesign, the sense of the visual language effortlessly handling all the challenges, and the translation of the industrial feel of the site into a contemporary work environment. The project, at the same time looks ordinary and excels in detailing, materiality and implementation of green infrastructure.
      H+N+S yet again conquered the infrastructure category! N69 is a story on how to make roads more green. It is also about how people driving these roads can experience the essence of the surrounding landscape much better. In large part, it concerns the profile/section of the road where the quantity of the asphalt is reduced to the minimum and where the road is stripped of other elements. The animals are welcome to cross the road through a sequence of underpasses but also on the road, as, due to the fence-free profile, the visibility is much improved. 
More or less linear masses of trees try to remain as uninterrupted as possible when crossing the road so birds can be protected while flying back and forth. A part of the road is lifted on the bridge so the animals can move seamlessly on the grounds.
This is how we should do roads.
      From the jury statement: The project Objets Trouvés convinces with outstanding artistic quality and visible historical awareness. Moving the bunker from its ancestral place and letting it re-appear in a new one is both astonishing and effective. This blunt dislocation, which first reacts to infrastructural requirements and finally turns the bunker into a ready-made, creates a whole new quality of visual perception. It is in this aesthetic space of resonance, where contemporary infrastructure development ultimately becomes conceivable as a possible instalment of the European warfare history. Consequently, the actual traces of history are kept visible with a genuine purpose – although this required such an action as moving a bunker. As a bold and even radical gesture, the project inscribes itself in the infusible tension between past, present, and future on the one hand, and between absence and presence on the other. In doing so, it formulates a notable reference point for the contemporary discipline of landscape architecture as an artistically informed cultural practice.
      For the past ten years the Rijkswaterstaat, the Ministry of Infrastructure and the Environment, have been working to strengthen some weak links in the coast. Alongside building the required coastal defence, the coast zone investments also ensure that Katwijk remains a tourist destination and supporting the local economy of seaside towns. With the need to strengthen the Katwijk coast, care is taken to preserve the value of the existing town and, ultimately, how this can also be made stronger.

    Products by Streetlife