Jyllinge Recreational Square


designed by /



Location: Copenhagen / Denmark / Type: Sport & Recreation / Squares and Plazas / Built: 2019 /
Show on Google Maps / Published on February 5, 2024

Jyllinge sports hall plays a central role in community bonding, uniting people of all ages and fostering a strong sense of togetherness. Recognising the need for outdoor space, a new square was constructed, creating an urban area that seamlessly extends indoor activities into the public realm, enriching the surrounding community.

Surrounded by the school and the youth club, the sports hall and entrance square is situated in the heart of Jyllinge. Following the unfortunate incident of the old sports hall burning down, a new, modern building emerged, open and inviting to the town, offering glimpses into its bustling activities.

The square, a reflection of the building’s high quality and welcoming atmosphere, provides a versatile space for various activities. Its warm-toned brick pavement serves as a high-quality frame for daily life, with ample room for fitness exercises, casual conversations, or hosting town festivities like flea markets.
Looking to the future, the square is designed to be flexible and adaptable, anticipating the construction of a new library across from the sports hall. With a layout that seamlessly integrates with the green area and potential library development, the square serves as a common ground connecting sports, culture, and pedestrian traffic.

The use of high-quality materials ensures the square’s longevity and adaptability. The brick pavement, with its subtle pattern, and the concrete seating edges define the space while allowing for modifications to fit future needs without compromising its aesthetic appeal.

The landscape strategy emphasises biodiversity and recreational value and enhances the square, the parking lot, and green areas. Rainwater management adds lush plantings, transforming parts of the flat football field into a hilly landscape, creating inviting spaces for leisure, play, and education. The square not only stands as a testament to community development, but also as a dynamic and sustainable hub that caters to the evolving needs of Jyllinge.

Project Data

Landscape Architecture: MASU Planning

Client: Municipality of Roskilde

Project location: Copenhagen, Denmark

Year completed: 2019

Photo credits: Kristine Autzen & Marcel Schwarz & MASU Planning

Manufacturer of urban or play equipment: “MP Plint” from HITSA

 

The Streetview may show the condition before the intervention

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Products by Streetlife