Joseph Venne Plaza

NIPPAYSAGE: A new public plaza on Ontario Street as part of the major revitalization project of the Ste-Marie neighbourhood. The plaza acts as the courtyard for a CSDM building (Centre Gedeon-Ouimet) and establishes a connection with the adjacent JTI-MacDonald Corp building. Inspired by the neighbourhood’s desire to be greener, the plaza has two large green pockets densely planted with large trees designed to manage water surface runoff. The giant leaves pattern on the pavement is taking on a third dimension to become the focal point: a backlit fountain.

Data

Project: Joseph-Venne Plaza
Client: City of Montreal
Landscape Architects: NIPPAYSAGE
Team: Mathieu Casavant, Michel Langevin, Mélanie Mignault, Josée Labelle, Emilie Bertrand-Villemure, Benjamin Deshaies, Sylvain Lenoir, Mélanie Pelchat, Johanna Ballhaus, Catherine Blain, Claude Cournoyer
Collaboratio: SMi Group
Location: Montreal (Quebec), Canada
Year of construction: 2013
Status: Built
Image credits: photography by Steve Montpetit, drawing by NIPPAYSAGE

Metalco ArchInteligence

New in Product Library

Visit Product Library
List Your Products

Explore

  • Landezine Newsletter

    Best of Global Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!

    Keep in touch!


    About Us / Contact
    Send us your project!
    Advertise
    Landezine LIVE
    LILA - Landezine International Landscape Award

    Privacy Policy
    Terms and Conditions



    © 2009 – 2021 Landezine
    +386 40 81 40 04
    info (at) landezine.com

    All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.
    Watch Landezine LIVE Lectures
    See LILA - Landezine International Landscape Award Winners