Edge Garden

The Edge Garden is located in the Yangpu District in Shanghai. The site is previously an industrial harbor for coal shipping. The structure of the harbor consists of a concrete loading deck, a 100 meter flooding wall, and a tidal zone between the deck and the interior land. After being used as an industrial facility for decades, the harbor no longer operates and the area is in abandoned condition.

With the expansion of the city development, the new city planning is to reuse the site for a new waterfront space. And to turn the post-industrial site into a new public space for the city.

With this opportunity, YIYU provides a proposal to preserve the industrial heritage and to turn the space into an open gallery, a garden, and a skating park at the waterfront.

The design strategy is to preserve the concrete loading deck, and re-polish the concrete ground to create a terrazzo skating ring by the river. For the flooding wall, the wall is preserved with a new steel structure to create an elevated outdoor gallery. The tidal area behind the wall is renovated into the edge garden for public.

Due to its special condition at the tidal zone between the deck and the interior land, the design proposal for edge garden is to explore the possibility of this peripheral condition, and to preserve the interesting landscape as much as we can. We decide to use the current landscape as an open garden to showcase the accumulation process of the soil, by keeping the geological layers exposed.

On top of it, by keeping the existing plants, the edge garden also performs as a wild botanical garden to observe spontaneous plants on site.

The project also plays with different openings on the wall to create interesting views to garden. The vegetation through the openings is framed as a picture. Besides, the roof on the concrete wall is designed to be tilted, to create interesting angles and views to the garden.

For the planting design, the project focus on how to create a landscape blending in the existing condition. By introducing strong and water tolerated plants, the garden is given a touch of texture and color. Orange flowers are added in the woods to give a contrast to the green. Climbers are mixed to the ground to create a balance to bare land. The juxtaposition between the wild and the new is carefully arranged into harmony.

The edge garden now is open to the public and becomes a new waterfront space where the art event can be hold, runway show can be played, and a open botanical garden for citizens to enjoy.

Data

Website: www.yiyudes.com

Other designers involved in the design of landscape (architects and landscape architects):

Architect: Deshaus Architects

Project location: Pingding Road, Shanghai, China

Design year: 2018

Year Built: 2019

Metalco ArchInteligence

New in Product Library

Visit Product Library
List Your Products

Streetlife Design Competition

Streetlife and Landezine are calling students and young professionals from the field of landscape architecture and related fields to submit ideas for 'Lost Sites'!

Explore



  • Products by Metalco


    More about Metalco

    Landezine Newsletter

    Best of Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!

    Keep in touch!


    About Us / Contact
    Send us your project!
    Advertise
    Landezine LIVE
    LILA - Landezine International Landscape Award

    Privacy Policy
    Terms and Conditions



    © 2009 – 2022 Landezine
    +386 40 81 40 04
    info (at) landezine.com

    All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.
    Watch Landezine LIVE Lectures
    See LILA - Landezine International Landscape Award Winners