Ede Market Square

The municipality of Ede and the DOE Foundation gathered ideas from the residents of Ede for the redevelopment of the Market Square. Subsequently a competition was written to translate these ideas into a design. HOSPER won this competition and translated these wishes, in combination with specific preconditions due to the underlying parking garage and the market.

Strengthening the identity of Ede

The centre used to have a green and village like character. Large trees and hedges were everywhere. This historic green character is the inspiration for the renewal of the Market Square. New, modern Overtuinen – detached gardens across the road – with hedges and trees are being introduced. These, with their leafy character and their recreational function, refer to the Overtuinen of the former hotel ‘Hof van Gelderland’.

Multifunctional meeting place

The large open space of the Market Square is delineated with the planting of natural ‘Overtuin gardens’ and small-scale spaces. There is space for various functions and activities, such as the market, small-scale events, terraces and playgrounds, both on the square and in the Overtuinen.

Anchored in centre and surroundings

With the Overtuinen a sequence of green spaces is created: from the Veluwe via the city park and the old church square to the Market Square. The many passageways between the Overtuinen provide inviting connections between the Market Square and the adjacent streets. In this way The Market Square is a cozy place for meeting and activity in a green area.

The design

The Overtuinen are slightly raised and surrounded by hedges which give them their own environment. There is a good view on the square and the trees get sufficient space for their roots. The trees are exactly on the columns of the parking garage so the existing construction is able to support them. Small water fountains are laid out in the centre of the square which are widely used by children and adults. From the benches on the Market Square you have a view on the Overtuinen, the square with the fountains and the church.

Large trees provide a pleasant spatial effect and introduce a human size to make the space comfortable. Also the flowerbeds provides a pleasant place to stay for human and animals. The planting reduces the wind, giving sheltered and sunny places to stay. In addition it also reduces heat stress and creates a new habitat for birds and insects.

Website: www.hosper.nl

Location: Ede centre, The Netherlands

Designers: Hilke Floris, Ronald Bron, Marike Oudijk, Jan Houweling

Partners: SmitsRinsma

Client: municipality of Ede

Size: 6.800 m2

Year of design: 2017

Photography: Pieter Kers | Beeld.nu

Partner: SmitsRinsma

Project location (Street, City, Country): Ede centre, The Netherlands

Design year: 2017

Year Built: 2018

Metalco ArchInteligence

New in Product Library

Visit Product Library
List Your Products

Explore

  • Landezine Newsletter

    Best of Global Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!

    Keep in touch!


    About Us / Contact
    Send us your project!
    Advertise
    Landezine LIVE
    LILA - Landezine International Landscape Award

    Privacy Policy
    Terms and Conditions



    © 2009 – 2021 Landezine
    +386 40 81 40 04
    info (at) landezine.com

    All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.
    Watch Landezine LIVE Lectures
    See LILA - Landezine International Landscape Award Winners