Bondi to Bronte Coastal Walk Extension

As one of the busiest and most popular coastal trails in Australia, and due to significant erosion from a storm surge that slammed Sydney in June 2016, the Bondi to Bronte Coastal Walk was closed over concerns for the safety of its users. This granted an opportunity to rethink, redevelop and restore the famous track, also home to the heritagåe listed Waverley Cemetery, and allowed ASPECT Studios to design and document the new extension, building on the successful clifftop walk completed just over 10 years ago.

The cultural and heritage items impacted by the storm included a section of the cemetery terrace and severely rundown sandstone retaining walls that were partially collapsed or imminently in danger of collapsing.

The project involved constructing an elevated boardwalk that resolves complex geotechnical, structural and heritage conditions. The 515m long walkway is part of the nationally significant 9km coastal walk from South head to Maroubra, located above Sydney’s Eastern cliff tops. It is in equal parts a ribbon of movement through the sublime eastern clifftop landscape and a place to stop and embrace the experience of this unique cultural, environmental and heritage landscape asset.

A 3000m² area of the gully has been redeveloped in conjunction with necessary remediation works, including extensive native endemic planting, erosion control, and capturing and filtering stormwater through tiered biofiltration swales and hanging swamp, which also helps naturally irrigate these areas.

The existing vegetation below the cemetery wall is a mixture of remnant ndigenous coastal heath with high scientific value and degraded weed areas. The coastal walk was sited to avoid any significant vegetation, with weed areas being protected to prevent loss of surrogate habitat for native small birds. The project resolves these complex conditions and retains the significant cliff-top heath community along the exposed sandstone platforms.

As the final resting place of more than 100,000 people, considered placement allows walkers to be positioned lower than the adjacent cemetery grounds to respect the sacredness of the place, eliminating any visual impact of the walk from the cemetery. Lookout points provide pedestrians a

point to stop and contemplate, where they can absorb the stunning surroundings and spectacular views along the rigid sandstone all the way to North Bondi while still allowing space for joggers to pass by.

The walk has been designed with an underlying emphasis on the sensitivity of place. The sandstone geology, which has cranks and fissures, is framed and expressed in the form of lookouts and segmental track. The change in materials of the walkway shifts in micro-environments along the length of the walk and where areas of endemic vegetation occur.

The project has a clear design language, using simple materials. It shifts and slides along the movement path to reveal the story of the clifftop landscape – including the hanging swamps, exposed rock outcrops and habitat-rich ecology. The walk has improved safety, accessibility, and amenity and has also created places of prospect, which create richness in the journey.

The walkway achieves the ambition of heightening the beautiful experience of moving along the edge of Sydney’s coastal landscape – whilst creating a publicly accessible walk with panoramic views that attract over 800,000 visitors annually and removes the pressure on the heritage-listed Waverley Cemetery.

Data

Other designers involved in the design of landscape (architects and landscape architects): ASPECT Studios (landscape architect), Jeffery & Katauskas, Ducras Design, Hard & Forester, Biodesign

Client: Waverley Council

Project location: Calga Reserve and Waverley Cemetery, Sydney NSW, AUSTRALIA

Design year: Stage 1: 2005 – 2008, Stage 2: 2016 – 2017

Year Built: Stage 1: 2009, Stage 2: 2018

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Metalco ArchInteligence

New in Product Library

Visit Product Library
List Your Products

Streetlife Design Competition

Streetlife and Landezine are calling students and young professionals from the field of landscape architecture and related fields to submit ideas for 'Lost Sites'!

Explore



  • Landezine Newsletter

    Best of Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!

    Keep in touch!


    About Us / Contact
    Send us your project!
    Advertise
    Landezine LIVE
    LILA - Landezine International Landscape Award

    Privacy Policy
    Terms and Conditions



    © 2009 – 2022 Landezine
    +386 40 81 40 04
    info (at) landezine.com

    All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.
    Watch Landezine LIVE Lectures
    See LILA - Landezine International Landscape Award Winners