LILA 2024 — Call for entries now open!

Artificial Inland Dune Reintegrates Remnants of War into the Forest Landscape

In the middle of Berlin’s Grunewald, an ammunition depot was cleared after the withdrawal of the Allies. A convincing and cost-effective idea had to be found for Berlin’s forest authority to reintegrate the area into the forest landscape.

We developed the concept of covering the bunkers with sand to create an artificial inland dune – a typical ice age landscape relic of this region.

Most of the bunkers were completely covered with sand. Individual bunker surfaces already populated with valuable flora and fauna were preserved as a starting point for plant expansion. One of the bunkers was converted into winter quarters for bats. A wide, light place has been created in the middle of the dense forest area.

Landscape Architecture: Gruppe F

Other designers involved in the design of landscape (architects and landscape architects): no

Project location (Street, City, Country): Grunewald, Berlin Charlottenburg, Germany

Design year: 1994 – 1998

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Products by Maglin