The Student house, Frescati

The Student house stands at the new entrance to Frescati, the campus of Stockholm University. The new building consists of two block volumes with a horizontal expression and a rich usage of natural materials. The visitor is invited by the open square and the generous stairs collecting and gathering visitors from different directions. The floor of the square has been given an expressive and large-scale pattern to make an impression from a distance. The Frescati campus has a rich garden history, dating from the experimental gardens of the Royal Horticultural Academy in the early 1900s. Mulberry trees, fruit trees and thousands of oak trees were planted, which are living memories from those days. The concept for the park is taken from the history; a small arboretum with grey walnut, silver marple, willow tree, katsura and robina. The garden to the east takes the form of a Hortus conclusus, a walled garden; another reference to garden history. Within the dark wooden walls hides a green and luscious meeting place, a glade with benches among birches in a carpet of ferns, woodruff and flowering bulbs.

www.nivaland.se

Project location: Norra Djurgården, Stockholm

Design year: 2011-2014

Year Built: 2014
Photography: Anders Thessing

Client: Akademiska hus


Leave a comment!

:

:



Advertise

Explore

  • Landezine Newsletter

    Best of Global Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!

    Keep in touch!


    About Us / Contact
    Send us your project!
    Terms and Conditions
    Advertise
    Landezine LIVE
    LILA - Landezine International Landscape Award



    © 2009 – 2020 Landezine
    +386 40 81 40 04
    info (at) landezine.com

    All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.
    Watch Landezine LIVE Lectures
    See LILA - Landezine International Landscape Award Winners