Spegeldammsparken

Providing a refined take on the cultivated landscape and with the aim of intensifying the experience of orchestrated views through the use of architectural elements like pavilions, bridges, doorways, and gates, the design of Spegeldammsparken draws on the classical landscape parks of the Romantic era for its central motifs. On a casual stroll through the park, the visitor is met by a veritable procession of new views and aspects, which present themselves as if emerging from “backstage.” The park is a space for residents of the growing area of Järvastaden to gather, and it is composed of three separate (albeit connected) parts: the nature link, the square,and the park. The park takes up the attributes of an urban park—perennial flowerbeds, a small arboretum,pavilions with seating, a little playground, and a central reflecting pool that treats local stormwater—interpreting them anew. The park is directly connected to a small square, and together, the park and square compose a local neighborhood center.

www.nivaland.se

Project location: Järvastaden, Stockholm, Sweden

Design year: 2009-2013

Year Built: 2013

Photography: Robin Hayes and Anders Thessing

Client: Järvastaden AB


Leave a comment!

:

:



Advertise

Explore

  • Landezine Newsletter

    Best of Global Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!

    Keep in touch!


    About Us / Contact
    Send us your project!
    Terms and Conditions
    Advertise
    Landezine LIVE
    LILA - Landezine International Landscape Award



    © 2009 – 2020 Landezine
    +386 40 81 40 04
    info (at) landezine.com

    All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.
    Watch Landezine LIVE Lectures
    See LILA - Landezine International Landscape Award Winners