New Park in Leopoldov

The conversion of a former croft cemetery into a park with playground equipment for children transforms a half-forgotten walk-through garden into a site of active fun where people of all ages will find ways to wind down. The design works with three basic principles – activating the park boundary, enabling free movement within, and introducing new additions to the existing structures. The project was created in cooperation between an architect, a landscape architect and an artist based on winning the public tender competition for architectural solution.

The original fencing along the Hlohovská Street was newly positioned behind the chapel, the enlarged pavement, a so called piazzetta, created more generous entrance to the park from this thoroughfare. Based on an outcome of a meeting with the residents of neighbouring houses access wickets were added for those of the residents who chose so in selected spots of their gardens. The gate in a new fencing along Rázusova Street follows the gate on the opposite side leading to the nearby Associational Garden, which the city council is planning to open.

The New Park is perceived as a singular playground in a shade. All shrubs and other barrier species of woody plants were removed. Full-grown deciduous trees with underpassable treetops were treated and younger trees were added so as to prevent the break-up of the green area and also to support its further growth. The additional planting creates an extension of the zigzag tree arrangement of the original alley into a diagonal tree grid across the entire area of the park. Maintaining gaps around the root system of the trees, the area was stabilized with a walkable gravel surface, thus relieving the only existing thoroughfare axis.

The historical layer of the original cemetery structures was preserved. The chapel became a landmark of the piazzetta, roadside crucifixes on both sides of the original alley still open up the entrances to the park. Crafted gravestones were displayed in a new lapidary next to the gate from piazzetta. The inner park area was enhanced mainly by new ready-made objects originating from industrially manufactured engineering elements, certified as playground equipment. In comparison to the made-to-measure atypical counterparts these are an economically more convenient alternative, and in comparison to the standardized playground equipment they offer a fresh solution inviting the children to explore and develop their imagination. Apart from these functional sculptures new public furniture including benches, dustbins, bike racks and public lighting were installed.

The project received CE ZE AR 2019 award. From the jury statement:

“New Park in Leopoldov proves that an original public space can also be achieved with a subtler formal language. The designers solved the challenging task of transforming a former cemetery into a park and playground in a pleasantly tranquil, yet original way. They avoided the easy way of catalogue products and designed, built and certified prototypical playground features, which they combined perfectly with some relics of the past. By moving the historical fence, creating a forecourt to the city and adding entrances to the neighbouring properties, the project also shows a reflected understanding of its interface with the rest of the city.”

The following video presents the members of the design team and the jury. Although the video is in Slovak language, the footage offers a better understanding of the playground.

Short office name: n-1

Website: https://n-1.cz

Project: New Park in Leopoldov

Address: Hlohovská Street / Rázusova Street, 920 41 Leopoldov, Slovakia

Authors: Jakub Kopec, Klára Zahradníčková, Tomáš Džadoň

Cooperation: JV PROJEKT VH, s.r.o. (water management), Dubrovay, s.r.o. (electrical installation), Ondřej Fous (garden and landscaping consultations), Juraj Ondreas (visual identity), Luboš Zbranek (visualisations)

Client: City Leopoldov

Costs: 312 000,- EUR without VAT

Area of Interest: 4870 m2

Main Contractor: CS, s.r.o.

Contractors of Play Equipment: Tomáš Džadoň, Jakub Kopec

Restoration Works: Marek Repáň

Design: 2017

Realization: 2018-19

Photos ©Ján Kekeli


Leave a comment!

:

:



Advertise

Explore

  • Landezine Newsletter

    Best of Global Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!

    Keep in touch!


    About Us / Contact
    Send us your project!
    Terms and Conditions
    Advertise
    Landezine LIVE
    LILA - Landezine International Landscape Award



    © 2009 – 2020 Landezine
    +386 40 81 40 04
    info (at) landezine.com

    All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.
    Watch Landezine LIVE Lectures
    See LILA - Landezine International Landscape Award Winners