Mellemrummet

Ørestad Syd is an area of great contrasts; tall apartment blocks rise next to expansive fields of Kalvebod Fælled. During the past few years, construction noise, mud and cranes defined the streetscape, but now other elements are starting to take up space. A green example is the neighborhood park, Mellemrummet, which is placed as a small pause between the tall walls and busy streets. White willow, chinese meadow-rue, globe thistle and ornamental grasses make Mellemrummet a place, where citizens can sit and take an extra deep breath while feeling the grass between their toes.

When we started designing Mellemrummet, the surrounding area was a construction site. Like most of the buildings in Ørestad Syd the park was placed on a bare, brownfield, which gave rise to new questions. How do you work site specific based on a context that does not exist? The answer was found in the history of the area. Until 1943 the pasture at Kalvebod Fælled was not a pasture, but a seabed in the waters between Amager and Sjælland. The waters were characterized by small, underwater skerries, but after a land reclamation the area became what we know today. A wide landscape of pastures with wet meadow and a vegetation dominated by grasses and pioneers in subdued earth tones.

The history and geology ended up being the basis for the design of Mellemrummet – both figuratively and literally. Large concrete surfaces create a ‘coastline’ towards the green center of the park, where smaller concrete elements rise as skerries in the landscape. The concrete elements were cast directly in the ground, using the earth as a mold and thus anchoring the geological narrative as a clear imprint in the concrete element. An imprint which is enhanced by different dyes in the material.

The casts lie as small islands in the green area and create a clear visual connection through the park. Because of the robust material they can endure wind and weather while functioning as furniture and an urban “playground”. Instead of incorporating traditional play equipment in the park, it is the park itself which encourages explorations, adventures and movement. On warm summer days Mellemrummet is wrapped in light mist coming from the small sprinklers between the concrete skerries, on rainy days the center fills with water reminiscent of the former sea.

In this sense, Mellemrummet, becomes a green connection between the past and the present, while offering a small break from the buzzing everyday life in Ørestad Syd.

Website: www.bogl.dk/mellemrummet/

Project location: Copenhagen, Denmark

Design year: 2017-2020

Year Built: 2020


Leave a comment!

:

:



Explore

  • Landezine Newsletter

    Best of Global Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!

    Keep in touch!


    About Us / Contact
    Send us your project!
    Terms and Conditions
    Advertise
    Donate
    Landezine LIVE
    LILA - Landezine International Landscape Award



    © Landezine 2009 - 2018
    +386 40 81 40 04
    info (at) landezine.com

    All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.
    Watch Landezine LIVE Lectures
    See LILA - Landezine International Landscape Award Winners