Industrieplein Hengelo

What used to be a gloomy, grey traffic square at the back of the railway station is now a lively city that functions as a new urban link in the city center of Hengelo. Its exuberant vegetation and state-of-the-art skate park set it apart from other railway station squares in the Netherlands. The Industrieplein clearly presents Hengelo as an inclusive city moving forward to a sustainable future.

Functional puzzle

The reason for the complete makeover of the Industrieplein is the redevelopment of a former industrial area south of the city center of Hengelo. While preserving its industrial heritage, the area is being transformed into a dynamic urban network for living and working, education and culture. The Industrieplein forms the link between this district and the old city center. Thousands of people pass the square every day on their way to school, work or the nearby music venue Metropool. Plenty of reason to convert the square into something more than a logistic hub.

But how do you design a square for so many different users and with such a large flow of visitors? Not only the usual functions such as logical routing, a Kiss & Ride, a taxi rank and bicycle parking had to be positioned on the square. A skate park, climate friendly vegetation and a new watercourse also deserved a prominent spot.

Creating space for all these users and functions was a complex puzzle. Public support was an important aim. That is why, at an early stage of the design process, meetings were held with various stakeholders. All their interests and wishes have been carefully translated into a square designed as a composition of green shards. These green shards distinguish different functional zones and guide the pathways to and from the station entrance. The result is a well-arranged, safe square that simultaneously and harmoniously offers space to people’s, skate and traffic movements as well as calm and pleasant spots to rest and relax, meet and greet.

The greenest

Almost 25% of the square consists of greenery. The chosen vegetation carefully takes into account the consequences of climate change. So perennials and trees are heat and drought resistant. The leaves of the trees offer shade, they break the sun light and diminish temperature and heat stress. Nectar bearing trees for pollinators and host plants for butterflies increase biodiversity. There is always something in bloom all year long.

Water friendly

One of the most innovative aspects of the Industrieplein is a new water course that links two existing streams. This new waterway has been realized by adapting an old sewer for clean water. Since the stream is low leveled, now and then the water appears on the square to dive again underneath street level a bit further on.

The presence of water is not only beautiful and inviting, it is also functional and sustainable. So in times of heavy rain the stream retains and drains water. The fluctuation of water levels also facilitates a wide variety of vegetation.

Inter-regional appearance

Ever since its opening, the Industrieplein is becoming the place to be for all skaters and BMX riders in the region and beyond. The natural integration of the skate park shows how collaboration and creativity results into a square for everyone: young and old, passers-by and users, pedestrians and traffic, water and greenery. In this sense, the Industrieplein not only connects two city area’s in Hengelo, but also its residents and visitors.

Website: https://www.burolubbers.nl/Nieuws/nieuws_181001_1789_industrieplein_hengelo_buro_lubbers.html

Other designers involved in the design of landscape: DSGN concepts
Project location (Street, City, Country): Industrieplein, Hengelo, Netherlands
Design year: 2018-2019
Year Built: 2019-2020


Leave a comment!

:

:



Explore

  • Landezine Newsletter

    Best of Global Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!

    Keep in touch!


    About Us / Contact
    Send us your project!
    Terms and Conditions
    Advertise
    Donate
    Landezine LIVE
    LILA - Landezine International Landscape Award



    © Landezine 2009 - 2018
    +386 40 81 40 04
    info (at) landezine.com

    All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.
    Watch Landezine LIVE Lectures
    See LILA - Landezine International Landscape Award Winners