Älvsjö Torg

Nivå Landskapsarkitektur: The square by Älvsjö station forms the center of a new urban development project in Stockholm’s south. The square forges links between built structures from a number of different eras, contributes to Älvsjö’s local identity and everyday life in the area, and simultaneously supports the regional and national role played by the large train and bus station, and Stockholm International Fairs, which are both located in close proximity. Our aim was to create a modern station square that affirms the dynamics of the site. People’s movement to and from the station formed the point of departure for the design, which aspires to also create a place for people to stay, rest, observe, and linger. The act of gathering around a fire provided the inspiration for the illuminated seating furniture. Other important elements in the design of the square included the play fountain, the long benches, the bell-shaped lamps suspended between the trees and the large-scale, slate surface treatment.

Short office name: Nivå landskapsarkitektur

Role of your office in the project: Landscape architect

Website: www.nivaland.se

Other designers involved in the design of landscape: Lighting by Michael Hallbert Ljus Design

Project location: Älvsjötorg, Stockholm, Sweden.

Design year: 2006-2016

Year Built: 2014-2015

Photography: Robin Hayes


Leave a comment!

:

:



Explore

  • Landezine Newsletter

    Best of Global Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!