Berghus 4

Nivå landskapsarkitektur: Liljeholmskajen (The Liljeholmen Quay) has been developed from an old industrial harbour to a dens residential area; an extension of the central city of Stockholm. The site is located between the lake Mälaren and a cliff. The residential building Berghus 4 connects to a local square in the north, and a 20 meters high cliff in the south. The courtyard is basically a vertical shaded gap, between the building’s façade and the mountain face and measures 6 x 45m.

The design of the courtyard was based on four main principles:

  • Creating a lush view for the residentials.
  • Dramatize the extreme conditions of the narrow, vertical and shaded space.
  • Creating a contrast between the richness of perennial greenery and the strict architectural framework in galvanized steel.
  • Enhance the vertical structure by lighting design.

Location and function

The shady location of the courtyard leads to the conclusion that the site will not be used on an everyday basis by the residentials. There´s also far more appealing sites to use nearby, like a large hilltop park and the sunny quay. This leads to the need for the courtyard to be an appealing view for the residentials. The ground floor apartments have wooden terraces, a couple of benches are placed surrounded by greenery and some activities for smaller children, like a sandbox, are integrated in the system.

Material and design

Only two materials are used for the build structure of the courtyard, galvanized steel and wood. A floating wooden walkway zigzags through the outstretched yard, starting in the west, passing by the public entrance in the middle and ending in the east with a small playground. Two ventilation systems and traces from the former industrial use are hidden behind trellis covered with green climbers like vines and Dutchman´s pipe.

The greenery contrasts to the simple and strict design and creates a tropical atmosphere during summer and dramatic colour changes in the fall. During the dark part of the year galvanized bollards and floodlight on the steep mountain creates a dramatic scenery, underlining the name of the building “Berghus 4”.

Short office name: Nivå landskapsarkitektur

Role of your office in the project: Landscape architect

Website: www.nivaland.se

Other designers involved in the design of landscape: Lighting consultant PQR Mattias Wennberg

Project location: Stockholm, Sweden

Design year: 2016-2017

Year Built: 2018

Photography: Robin Hayes

Client: JM AB


Leave a comment!

:

:



Advertise

Explore

  • Landezine Newsletter

    Best of Global Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!

    Keep in touch!


    About Us / Contact
    Send us your project!
    Terms and Conditions
    Advertise
    Donate
    Landezine LIVE
    LILA - Landezine International Landscape Award



    © Landezine 2009 - 2018
    +386 40 81 40 04
    info (at) landezine.com

    All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.
    Watch Landezine LIVE Lectures
    See LILA - Landezine International Landscape Award Winners