The Symbiotic Matorral

The Symbiotic Matorral

The Symbiotic Matorral is a landscape installation recently implemented on a site of the Parque Ecológico Chipinque in the Sierra Madre Oriental of Mexico. The installation is the culmination of a larger research project that fathoms the relationship between urbanism and nature in the contemporary built/landscape continuum by combining the metabolist (cognitivist) and culturalist (geophilosophical) models into a ‘symbiotic landscape construct’.

x

Installation

The project converts an abandoned service road into a floro-faunistic route that crosses through the highly-diverse ecosystem of the matorral submontano thicket and scrubland, transitioning into the high mountain woods. Construed as a spatial transcription interfacing Deleuze-Guattari’s geophilosophy of the ‘becoming-animal’ and Almo Farina’s cognitive ecology of the ‘eco-field’, the environmental infrastructure aims at destabilizing a conventional anthropocentric perspective. The visitor is immersed in a multifocal exploration that merges the synesthetic spheres of the humans and animals inhabiting this highly diverse ecosystem. This light environmental infrastructure reconnects man with the delicate ecosystem to reformulate a novel, more sustainable, and ethic relation.

x

Levels

The installation converts an abandoned trail for the maintenance of a high-voltage line, which violently crosses the area, in a 500-meter-long journey through the luxuriant ecosystem. The travel through the matorral is orchestrated on different levels of interpretation. The ‘portal’, the ‘path of the animal trails’, the ‘glade of becoming’, the ‘floral abyss’, the ‘circle of contemplation’ are the main components of the route. On the surface, the signposting illustrating flora, fauna, and their metabolism pursues the edifying, didactical aim of promoting awareness about the richness, beauty, and fragility of the natural environment that surrounds us. On a deeper level, the path aims at destabilizing the conventional anthropocentric perspective. A sequential apparatus of partial installations gradually submerges the visitor in a multifocal exploration where the human perceptive sphere fuses with those of the many other inhabitants of the matorral. The installations let you hear like a rabbit, smell like a bear, see like a coyote, and fly like a green jay. On the ‘glade of becoming’, a narrative is plotted in a play of shadows between rocks, water, and cactuses, which culminates in the central installation of the ‘establishment of the totem’ at the crossing of the axis of the ‘becoming-demon’ and the axis of the ‘functional-trait’.

x

Raising Awareness

The Symbiotic Matorral installation is meant to raise awareness of the forgotten richness of the matorral submontano and its exceptional biodiversity among the schoolchildren of the metropolitan area of Monterrey. A two-year program of group visits from the public primaries of Monterrey led by members of the research team has recently started as part of a campaign for the promotion of environmental awareness. Unaware of the theoretical speculations, the children are offered elemental ecological information, introduced to a series of multisensorial observations, and led into a playful interaction with the sequence of installations to discover the biodiversity of the ecosystem and destabilize a conventional perspective over it. Prior and after the excursion, the children are interviewed with simple questions meant to mention basic notions environmental notions as well as the articulation of the ecological imaginary of the children. The preliminary results comparing the interviews before and after the excursion indicate a substantial trend towards the enhancement of both the rational understanding and emotional appreciation of the landscape.

x

x

Short office name: Matorral Simbiótico / Pasini Garza Ramos Rosas

Role of the office in the project: design team

Website:

http://www.librianet.it/libro.php?id=1433

Other designers involved in the design of landscape:

research project: Roberto Pasini, Patricio Garza, Andrea Ramos, Fernanda Rosas (with Martin Sanchez, Juan Reyna, Jorge Lozoya, et al.) // installation design: Pasini, Garza, Ramos, Rosas // hand drawings: Andrea Ramos Gándara // implementation: Rodrigo Legorreta (stone carving, on-site installation), Jaime Islas (metal works), Jopamec (photogravure of metal plates) // photo-documentation: Lgo // funds and support: Universidad de Monterrey, Fondo DIECI, Parque Ecológico Chipinque.

Project location: Calle Frangellico, Monterrey, Mexico

Design year: 2016-7

Year Built: 2017-8


Leave a comment!

:

:



Explore

  • Landezine Newsletter

    Best of Global Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!

    Keep in touch!


    About Us / Contact
    Send us your project!
    Terms and Conditions
    Advertise
    Donate
    Landezine LIVE
    LILA - Landezine International Landscape Award



    © Landezine 2009 - 2018
    +386 40 81 40 04
    info (at) landezine.com

    All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.
    Watch Landezine LIVE Lectures
    See LILA - Landezine International Landscape Award Winners