DTP

Planungsbüro DTP Landschaftsarchitekten GmbH (DTP) designs and builds urban landscapes, which we view as stages for human activity: Our philosophy is to plan what’s necessary while leaving scope for spontaneity – namely for human beings with their ideas and needs. We want to get people excited about the future and motivate them to help shape it – not least by actively involving end-users in our work.

The areas in which DTP is active include landscape architecture as well as urban development and environmental planning: More than 25 employees at the company’s office in Essen (Ruhr area) are interdisciplinary lateral thinkers and solution-finders with wide-ranging project experience.

From idea to implementation

We bring aesthetics, design and the particular atmosphere of a place into harmony without losing sight of the economic framework: Our ideas and solutions are realistic, cost-conscious, and compatible with everyday life. Fundamentally, they are developed with an eye on long-term maintenance, value retention and saving resources. Nature in urban spaces is an element we also want to preserve and make tangible for people.

DTP works with a focus on service – from idea to implementation, the “one-stop-shop” principle applies throughout. Here, we see ourselves as a central partner and point of contact for our clients from both the public and private sectors. We are specialists who develop complex solutions in interdisciplinary teams and provide advice based on our own opinions.

Always on the ball

Our employees also score points for the breadth of their qualifications: From practitioners with vocational training in horticulture and landscape gardening plus subsequent degree courses, to university graduates with vocational experience abroad. If required, we can also make use of our broad and proven network of cooperation partners.

BernePark, Bottrop-Ebel

Where sewage once flowed up until the end of the 1990s, a wastewater treatment plant in the heart of the Ruhr area has been transformed into a flourishing landscaped park. The centrepiece of the site is formed by the two sedimentation tanks, which measure 70 meters across. While one of these has been left as a water tank – now containing pure, freshwater and crossed by a scraper bridge open to the public – the second has been transformed into a sunken, terraced garden with more than 20,000 shrubs and grasses. The garden was designed as a “theatre of plants” in close cooperation with the artist team of Piet Oudolf and GROSS.MAX.

Between the two tanks and the utility buildings stretches the central square with its renovated former turbine building, adjoining the edge of the Bottrop suburb of Ebel. The building now houses a café and is a popular destination on sunny days with its hedge-ringed terrace.

A playground with a slide mounted on the slope and striking red swings offering a view across the whole park completes the setting.

BernePark has been presented with numerous awards and accolades:

  • Presentation at the International Architecture Biennale “IABR–2014–URBAN BY NATURE” in Rotterdam
  • Award – Emscherkunst.2013/BernePark as a “contribution to the UN Decade of Education for Sustainable Development”
  • Highly commended – German Prize for Urban Design 2012
  • Commended – NRW Landscape Architecture Prize 2012
  • National Prize for Integrated Urban Development and Building Culture 2012: First place in the category “Buildings and urban spaces”

Planungsbüro DTPLandschaftsarchitekten GmbH | Projectlocation: Bottrop, Germany | Design year: 2009 | Year Built: 2012

Carl Alexander Park, Baesweiler

At the foot of a mining slag heap rising to over 80 metres in height lies the Carl Alexander Park, which developed on the former colliery of the same name. The site in the urban area of Aachen now sends out a strong signal for sustainable regional development in this area close to where Germany, Belgium and the Netherlands meet. Due to its unique potential in terms of both natural and cultural spaces, some parts of the site are protected conservation areas, since the lack of human access to the decommissioned slag heaps have led to the development of a fascinating range of flora and fauna.

The highlights of the park includes the floating boardwalk at treetop height and the steps that lead up to the tip of the slag heap. Surrounded by the fascinating pioneer forest, visitors are guided along a ridge path to the plateau, where they are rewarded after the strenuous climb with a magnificent panoramic view over the surrounding mining landscape and the wilderness of the slag heap.

Down in the valley, the LandschaftsAder offers an extensive site for events as well as park and play areas suitable for various different uses. The site represents a cultural connection between the slag heap and the Wurmtal and forms the new point of focus in the open space.

At the same time, the park represents an engine for the attractive development of brownfield sites. Hence, for example, new multigenerational housing is being developed, along with a campus. This already forms a base for spin-off companies from the universities in the greater Aachen region and the ambitious workplaces that go with them.

The project won the 1st Prize of the German Landscapearchitecture Award 2009.

Planungsbüro DTP Landschaftsarchitekten GmbH | Other designers involved: PASD Feldmeier + Wrede | Project location: Baesweiler, Germany | Design year: 2008 | Year Built: 2013

Lippepark Hamm

Under the slogan “Im Westen was Neues”, a former coal mining area called ‘Schacht Franz’ in Hamm was transformed into an urban park: the Lippepark Hamm.

It decisively improves the quality of life of the 175,000 inhabitants on the eastern edge of the Ruhr area. It makes a structural change in the former mining region visible and sets important trendsetting impulses.

The 42-hectare park is defined by a simple and clear structure. All attractions and paths are arranged around the central meadow. In addition to children’s playgrounds, viewpoints and lawns, there are a number of special highlights for sport and recreation.

The center of the LippePark is a fun sports podium in the northern part of the park. An exciting contrast is provided by opportunities for skating, training for parkour and free runners and a multisport area. Another attraction in the park and at the same time a symbol for the unique cultural mix of the Ruhr area is the “Platz der Fünf Weltreligionen”, planned and realized in cooperation with artists and interested persons.

The special history of the location remains alive at the site of the mining history in the middle of the northern park meadow.

Bundespreis Soziale Stadt (2010)
2. Platz Wettbewerb “City for Children (2012)”

Planungsbüro DTP Landschaftsarchitekten GmbH | Other designers involved: Scape landscape architects, Michael Düchting (sculptor),  X-Move (Trendsport), Licht|Raum|Stadt (light planning) | Project location: City of Hamm, Germany | Planned and Built: 2002-2011 | Photography: Nikolai Benner

Remodelling of the Kaisergarten in Oberhausen

The Kaisergarten in Oberhausen is a historic public park, which was laid out from the year 1898 to mark the 100th birthday of Kaiser Wilhelm I with the aim of providing the working population with space for relaxation. An arm of the old Emscher runs through the park, one of the last testaments to the erstwhile river.

The old branch of the Emscher, as well as a large pond and a forest lake, have been freed of sludge and installations, while their banks have been redesigned and replanted and existing pathways and viewing points re-laid. Furthermore, the entire park has been upgraded and now tempts visitors with attractive places to linger by the water (lakeside square, terraces, decking, meadows and jetties), an adventure play area by the entrance, and the canal-side square as a lively, popular location for various events right by the Rhine-Herne Canal. Thanks to the initiative of a few local people, an international women’s garden has been developed at the southern edge of the Kaisergarten. The individual sub-areas are connected by new information and signage system, which helps visitors to find their way around the park.

Where a wooden bridge once stood over the Rhine-Herne Canal as late as the 1920s, there is now a new bridge sculpture entitled Slinky Springs to Fame, a curving spiral designed by the artist Tobias Rehberger and developed by engineering firm SBP in Berlin.

Planungsbüro DTP Landschaftsarchitekten GmbH | Project location: Oberhausen, Germany | Year Built: 2012




Landezine Newsletter

Best of Global Landscape Architecture in Your Mailbox
Twice per month!