LAND arkitektur

LAND Arkitektur was established in 2008 in Stockholm. We are trained landscape architects with over 15 years of experience in the profession. We work at multiple scales, ranging from urban planning and large-scale landscape projects to the design of small-scale spaces in the city. We are a relatively small group and want to remain so. We are firm believers in the small studio with the great commitment.

LAND works with idea-based architecture according to our studio’s specific design methodology. Strong ideas guide our projects throughout the process and manifest in the finished design. In each project we want to highlight those little extras; the qualities that make each project unique. It may involve refining an idea in the design or running an interesting process in collaboration with a client. In our work, we combine a high artistic level with technically viable and safe solutions.

The understanding of site is the hallmark of landscape architecture, and the specific site is at the core of all our projects. Every site contains values, sometimes obvious, sometimes hidden. To pinpoint these values gives us the guidelines in creating sustainable projects and an architecture that is relevant. We perform thorough site investigations according to a carefully developed method, repeatedly throughout the project process. Initial site investigations aim at gaining knowledge and the understanding of existing qualities. Later on in the process, the work on site is oriented towards the testing of ideas through a variety of methods including sketch work on site and full-scale mock-ups. Furthermore, we make recurring visits to former project sites, reflecting on and learning from our built work and how it is used.

In the studio we gather around every project for joint, hour-long concept sketches. The concept sketch is a way to generate ideas, to highlight problem from different angles and to engage the entire office in the project. More than anything, the method works as a knowledge exchange that has proved to both save time, and result in good ideas.

It is fundamental for LAND to work as close to the local citizens as possible; the current and future users of the sites we plan. We carry out continuous development work in the office in this area; different projects require different methods. The key is to create a synergy between us – the architects, our clients and the users. We want our social commitment to transpire in the finished result.

MANIFEST

1| LAND works with an idea-driven architecture. Clear ideas shape the projects and have an impact in the process and in the finished design.
2| Paramount in each project and the key in LAND’s design practice, is the prerequisites of the site in all its complexity. A thorough analysis of the site is therefore absolutely central.
3| LAND wants to create spaces that become destinations in themselves, places that can offer many types of activities and attract many different individuals. Public spaces have often had to act as voids between buildings, inconspicuous space emptied of its own content. Often, though not always, LAND believes that a good public space is achieved when the site is able to function as a carrier of its own independence.
4| In every commission LAND wants to highlight those little extras, what makes each project unique. It can be about refining an idea in the design or running an interesting process in collaboration with a client.
5| LAND is a flat organization where the dynamics within the studio, joint timetables and feedbacks within each project is our way of maintaining a high quality and generating good ideas for our clients.
6| LAND aims to always work close to the local citizens, so that our ideas are shaped in dialogue with the users.
7| Curiosity is a keyword for LAND. A curiosity to try something new, a curiosity towards new challenges and, a curiosity to work with new projects and new clients in new contexts and formations.
8| LAND wants to erase boundaries between disciplines and work to create integrated connections and solutions between landscape and architecture.
9| For LAND, open processes and a good dialogue with the client are of high importance. Architecture is a team effort where a wide range of disciplines contribute with their knowledge

nevidno

Lilla Rosendal

A space that has long been regarded as part of a school playground, is more of a public space in the heart of Södermalm. Next to Mariatorget is ‘Lilla Rosendal’. An opening between two streets, a paved surface with high fences where children over the years have learned to ride a bike, play ball and run around. In the new Lilla Rosendal, the informal is developed. The space is kept open where the edges are cultivated. New plantings on the streets, roses against the school’s facade, some new trees in one corner to distinguish the room. A long table in the best sunspot for the lunch box break, chess playing or a small party with the neighbours. The space is made a part of street life, people are invited. You stop or cross the space. Just like a street corner but fixed in larger format. The pavement’s 35X35 concrete slabs continue into the space and form a frame. In the middle a gravel surface and the big centre priece. A cast concrete edge with water fountains in the middle on a dark floor of asphalt. Here you can still run around, cycle, play. In the same way as before but with a little more fun content.

nevidno

Hertig Johans Torg och Gata

During the spring of 2016, LAND won the invited competition for Skövde’s central square; Hertig Johans torg with the adjacent street from Resecentrum – Hertig Johans gata. The square dates back to the Middle Ages, a large recess in the grid city. The goal of the street and the square is to preserve the official character of the urban spaces but at the same time add on new activities and emphasize the relationship between the square and the travel center. The square is a unique urban space with an evenly sloping plane down towards Skövde church. The main idea is to turn the square towards the church. In this way, the scale is broken down into several levels while preserving the feeling of an open large space. The square is then furnished in this direction with new tree plantings, a café pavilion, a variety of new seating and plantings in urns that all contribute to spatial qualities in the smaller scale. The twisting of the stone material at the center of the square is a way to differentiate the spatiality on an even more subtle scale.

Hertig Johans gata is spatially reinforced with a park path and suggestions for new building rights. The pavement is widened to provide more space for outdoor dining and pedestrians and the city park and connecting streets are more clearly connected to the street.

The water fountain in Hertig Johans torg has an interesting history. Water was led through a wood culvert, gravity-fed system down from Billingen and up into the country’s first fountain. Over the years, the fountain has changed. We wanted to emphasize the water as the central motif of the square. The water is visible in a gutter from the highest point down to a low point in the shape of a water mirror. The gutter and mirror are laid out like a background motif along Hertig Johans gata and bring sounds, movement and the possibility for outdoor play to the square.

nevidno

Retirement home “Trädgårdarna”

Örebro is a city that in recent years has made a large investment in new ambitious retirement homes where the goal is to offer the residents a richer living environment. In the retirement home “Trädgårdarna”, buildings and landscapes have been shaped to incorporate qualities from the latest research in the field. Surprising, attractive, stimulating and safe outdoor spaces are the theme of the proposal. Varied outdoor spaces that stimulate movement and independent outdoor living. Atrium gardens aimed at different needs, partly for residents who are sensitive to many impressions, and partly larger garden spaces for common activities and more stimulation. The outdoor areas are planned to be used independently by residents who are functionally impaired or suffering from dementia without risking getting lost. The greenery is planned to attract a rich insect and bird life and provides different aspects throughout the year. From living rooms and beds, the residents are offered views of the surrounding greenery or the atrium gardens. The gardens have a settlement structure that, like a monastery, clearly frames the interior outdoor spaces while the exterior can cope with the large-scale local environment and adapts nicely to the landscape. The space collaborates with the building’s architectural design and becomes a symbol of an attractive and safe accommodation.

nevidno

Klockelund

The suburb of Farsta is one of Stockholm’s main focal points and is facing a major development. The district will grow to double the number of inhabitants and new residential areas will focus on the lakes Magelungen and Drevviken. In connection with the new housing construction, the district’s public spaces will be enhanced. Along the beach of Drevviken runs a beautiful stretch of uncultivated land with high ecological values ​​as part of an important ecotope. This uncultivated land is being developed into new parks and recreational areas.

Drevviken’s beach park is part of a larger recreational connection. It sits at the intersection of two important recreational paths, Farstastråket, which connects the Magelungen with Drevviken via the centre of Farsta and the one-mile long promenade that runs between the nature reserves Flaten and Ågesta. Drevviken’s beach park is developed based on the high natural and cultural values ​​found in the area. The various parts of the park are linked to existing qualities and values.

The section around Klockelund connects to planned residential buildings with about 500 homes, a smaller square and new streets. Based on existing biotopes, new park areas are created, where the existing character of the vegetation is strengthened. Wet woodland with alder carr is exposed, a rocky outcrop with pine and oak trees is furnished with a viewing tower out towards Drevviken and new open grass areas for recreation. The park is provided with a main path that leads through the new park areas. Five different park areas, Torpträdgården, Bryggan, Hagmarken, Plantskolan and Vägskälet create different characters and activities that are influenced by the cultural history of the site. The heart of the park is situated on the site of a former croft. Here, a croft garden is created, and a large jetty is placed out in Drevviken. Where the croft once stood, a meeting point is created in the park. This central part also connects over a small square with a planned footbridge over Nynäsvägen to Telestaden.

nevidno

Gröna stugans park

Gröna stugans park, or ‘Flygplansparken’ (The Airplane park) as it is also called, is centrally located in Bredäng in southern Stockholm. The park is used as a meeting point for residents in the surrounding neighborhoods and the area’s preschools. Many people also pass the park on the way to and from the metro and bus.

For the initial phase of the park’s upgrading, a civic dialogue was organized. The purpose was to collect ideas and requests for the renovation and to let the inhabitants actively participate in decisions regarding their local environment. The dialogue was held in several stages during the summer and the interest was high. After the collection of ideas, a structural sketch was made with various sketching options and a public vote determined the content of the park’s playing area. The most popular request was Lekhus & Utkikstorn (Playhouse & viewing tower), which now stands in the center of the park with different challenges in the form of high slides, towers, suspension bridges, climbing walls, huts, and balancing paths. Structurally, the park has been given new entrances and a new central path with improved lines of sight. The grass area has been renovated and is now more clearly connected to the playground to enable picnics, playing and running. A new large oak tree has been planted centrally in the park as well as several flowering trees and shrubs and lots of spring onions. The aircraft, a climbing sculpture that has been standing in the park ever since it was built in 1965 and given the park its informal name, has now been restored and adapted to today’s playground safety requirements. A new green cottage was also a popular request and the park has therefore been given a central meeting point in the form of the “Green Cottage”, a weather protection roof with a hammock, a bench table and a barbecue area. The park was re-opened with festivities in the summer of 2018.

_

See other offices

See All

  • Landezine Newsletter

    Best of Global Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!