Sechseläutenplatz, Zurich

From Part-time Meadow to Urban Stage

The roof of an underground car park became the seed for a new town planning approach: the decision to move the parking spaces in front of Zurich’s opera house under the famous Sechseläutenwiese paved the way for the creation of Switzerland’s largest town square. It is designed to act as an extension to the opera house and as a stage of public life.

A Square for the People of the City

Until 2011 the famous Sechseläutenwiese (a meadow) was situated between the old town, busy roads, sonorous culture and the lake. It was intensively used during events, at other times unused land in a prime location. As part of the comprehensive project ‘Opera House, Underground Car Park Opéra and Sechseläutenplatz’ it was transformed into a square.

Urban Parquet Flooring

12,000 square metres of silvery-grey Vals quartzite in narrow strips of varying width laid over a large area paint a lively picture, which is reminiscent of the large squares of Italy in character and dimension. The material choice is evidence of the many different functions the square fulfils, between representation, everyday city life and event venue. This natural stone can withstand the extreme stresses put upon it by various events – from the heat of fire to circus elephant dung. During the summer months it remains pleasantly cool. When wet its subtle shading steps into the fore as magnificent detailing.

House on the Square – forecourt of the house

The background is made up of the old town façades and the large trees of the Bellevue; right on the square the opera house stands prominently, but not dominatingly, in its new context. Two pavilions and several tree-covered areas are scattered across the stone parquet in light-footed effortlessness. Between them there is a generous emptiness – for people strolling, skating, for townsfolk and events, from the Sechseläuten to the annual circus.

Client: Tiefbauamt Stadt Zürich

Project competition, 3 rounds: 1st prize, 2000–2001

Design plan: 2002

Feasibility study: 2004

Project planning: 2007-2010

Implementation: 2011-2014

Area: 14’400 m²

Architects: Zach+Zünd Architekten GmbH, Zurich

Awards: Gute Bauten Stadt Zürich 2016

Deutscher Natursteinpreis 2015

Flâneur d‘Or 2014, Distinction

Hochparterre Die Besten 2014

Photograph: Manuel Bauer



Area
Metalco ArchInteligence

Promoted Products by Punto Design

More from Punto Design

LILA 2021 - Call for entries

LILA 2021
LAST CALL: Final deadline - Friday 14 May

Explore

  • Products by Landscape Forms


    More about Landscape Forms
    Motive
    Torres
    LEO
    L I N E
    Bravo Bistro
    Generation 50
    GO Outdoor
    Americana
    FGP
    Typology ribbon bench
    Typology ring light
    Typology stick light

    Landezine Newsletter

    Best of Global Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!

    Keep in touch!


    About Us / Contact
    Send us your project!
    Advertise
    Landezine LIVE
    LILA - Landezine International Landscape Award

    Privacy Policy
    Terms and Conditions



    © 2009 – 2021 Landezine
    +386 40 81 40 04
    info (at) landezine.com

    All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.
    Watch Landezine LIVE Lectures
    See LILA - Landezine International Landscape Award Winners