Wijkeroogpark Velsen

Bureau B+B: The Scheybeek is a stream that springs from the edge of the inner dunes near Heemskerk, flows through the Wijkeroogpark and ends the North Sea Canal. The stream is approximately 30-cm above ground level here. This artificial situation on the one hand, and the chances for nature and recreation on the other hand are both starting points for the design of the stream. The stream and a new pedestrian and cycle path have been staged in the long park spaces. A game of encounters and disappearances is produced between the visitor and the stream. The stream’s profile consists of a specially designed concrete element and its natural bank. The banks of the stream regularly overflow because of surplus water. Five variations on the standard element adapt stream’s profile of the to the park’s typography. Boulders in stream challenge children to build dams. “Natural variation” develops in part because of human impact.

The widened areas in the stream are not only for water storage, but also function as fishing ponds, water gardens and baby pools. The principal area of the park is where the stream flows into the North Sea Canal. Instead of the stream flowing directly in the canal, an intermediary zone is created behind the sea dike in which two types of water, sweet water from the stream and brackish canal water, mix over a long distance. The special level of salinity will offer a chance for specific brackish water flora and fauna. Two 60-meters in diameter steel plates cut the sea dike in two. The tapered cut intensifies the movement of water from the passing ships in the intermediary zone. This is the place where the water from the stream and the beating waves from the North Sea Canal flow together. It’s a spectacular terminus for the Scheybeek.

Project: Wijkeroogpark Velsen
Landscape Architecture: Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur in collaboration with Erick de Lyon
Location: Beverwijk/Velsen, The Netherlands
Client: Grontmij, Recreatie Noord-Holland NV,
Municipality Velsen
Design: 2004-2009
Project Realisation: 2011-2012
Area: 19 ha
Text and photos: Bureau B+B



Area
Metalco ArchInteligence

Promoted Products by Punto Design

More from Punto Design

LILA 2021 - Call for entries

LILA 2021
LAST CALL: Final deadline - Friday 14 May

Explore

  • Products by Landscape Forms


    More about Landscape Forms
    Motive
    Torres
    LEO
    L I N E
    Bravo Bistro
    Generation 50
    GO Outdoor
    Americana
    FGP
    Typology ribbon bench
    Typology ring light
    Typology stick light

    Landezine Newsletter

    Best of Global Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!

    Keep in touch!


    About Us / Contact
    Send us your project!
    Advertise
    Landezine LIVE
    LILA - Landezine International Landscape Award

    Privacy Policy
    Terms and Conditions



    © 2009 – 2021 Landezine
    +386 40 81 40 04
    info (at) landezine.com

    All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.
    Watch Landezine LIVE Lectures
    See LILA - Landezine International Landscape Award Winners