Friedhof am Hörnli, Riehen A Living Place of Refuge

Switzerland’s largest cemetery and the central cemetery of the city of Basel exudes a monumental power with its clear axes and old trees. The redesign of sector 12 on the cemetery’s rearward slope allows the severe beauty of the old-established site to gradually transition into the contemplative tranquillity of unrestrained nature.

50 Hectares of Parkland
The formally designed cemetery based on the plans by the architects Bräuninger, Burckhardt, Klingelfuss, Leu and Suter, was inaugurated in 1932, after which it was steadily expanded. The symmetrically arranged garden area measures around 50 hectares in size and houses tens of thousands of graves. Between 1960 and 1963 sector 12 was created on the area ‘Im finsteren Boden’
– on a steep slope. In 1997 the complete overhaul of this part of the cemetery became necessary because its damp ground had caused it to become dilapidated.

Architectural Symbols – Unbridled Nature
The design transitions the symmetry of the cemetery to the neighbouring landscape. Departing from the imposing central axis, the path leads to the forest in wide, sweeping curves. Behind the building that houses the urns it widens surprisingly into an elongated square, giving the eye a captivating resting place in front of the backdrop of swaying groves on the hillside. Across a bridge the path climbs through the forest garden into gently oscillating meadows. Architectural symbols and the horizontal lines of the paths are woven into the space.

A Place for the Living
Between all of this unbridled nature maintains the upper hand; orchids and underbrush emit their scent. Cut strips of grass lead to the tomb slabs. Once arrived at the top, the open view reveals itself to visitors. The cemetery is a place of refuge for the grieving and for walkers – it is a place for the living.

Client:
Baudepartement Kanton Basel-Stadt,
Stadtgärtnerei und Friedhöfe
Project competition: 1995, 1st prize
Planning phase: 1997–1999
Implementation phase: 2001–2003
Area: 61’500 m²
Architects:
Schoop Architekten AG, Baden
Photograph: vetschpartner

Metalco ArchInteligence

Promoted Products by Ghesa

More from Ghesa

Explore

  • Products by Domani


    More about Domani

    Landezine Newsletter

    Best of Global Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!

    Keep in touch!


    About Us / Contact
    Send us your project!
    Advertise
    Landezine LIVE
    LILA - Landezine International Landscape Award

    Privacy Policy
    Terms and Conditions



    © 2009 – 2021 Landezine
    +386 40 81 40 04
    info (at) landezine.com

    All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.
    Watch Landezine LIVE Lectures
    See LILA - Landezine International Landscape Award Winners