Marotta Basile Arquitectura: The park and the publics spaces organize the intervention. They connect building, green area and paths in a continuous and unitary project. The housing blocks are aligned along the internal pedestrian path and intersect with the green slope the park becoming part of landscape. Their height vary according to the boundary conditions: low along the pedestrian walkway and up to 10 floor on the south side, facing the dense Gallaratese neighbourhood. The construction density allows an important distance between buildings, which are located in such a way as to not face onto the existing buildings on the south, on Appennini street (maximum insolation). The built volume is concentrated in only four paints leaving the rest of site area free for public use. In each point a cluster of buildings always define a sort of public plaza served by common services.

The north side of the park, the green slope, is more irregular, with tall trees, while on the south side, towards the consolidated city, the park and public spaces are more urban. This is reflected in the vegetation typology, with clusters of low trees on a geometric distribution. This side of the park hosts outfitted areas and playground islands. The treatment of the ground level with a variation of different materials – stone, wood, field, bushes, trees – creates a complexity of usage and views from the roof floor. The acoustic problem and the pollution produced by the traffic of Gallarate street, is solved trough the creation of a sculptural system of wall-slope with openings and enclosures which work both as a visual connection with the rural surroundings and as a noise insulation. These elements host some public facilities as a center for elderly and a multipurpose space.

architecture and landscape: Marotta Basile Arquitectura + BMS Progetti Srl
project: Via Gallarate, Milano. Italy
client: Comune di Milano
intervention: Social Housing, Public Space, and Park
plot area: 33.860m²
public space area: 30.000m2
built area: 20.683 m2
cost: 24.500.000 €
structural engineering: Ing. Gabriele Salvatoni
technical installations: BETA Progetti
SECURITY / Ing. Roberto Uslenghi
photos: Paolo Riolzi
text: MAB


Leave a comment!

:

:




Explore

  • Sponsored


    by Streetlife

    Landezine Newsletter

    Best of Global Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!